Акад. Денков смутен от присъствието на Мангъров в работната група за ковид мерките

Актуални новини
09:09 - 19 Януари 2022
3512
Акад. Денков смутен от присъствието на Мангъров в работната група за ковид мерките

Решенията кога да са ваканциите трябва да се взимат въз основа на това какво е смислено за учениците и учителите - основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че имат нужда от почивка. Става дума за ваканция от 29 януари до 6 февруари. Все пак здравните мерки се взимат от здравното министерство - според прогнозите след 2 седмици ще е пикът на вълната, а това съвпада с края на учебния срок. Ние ще се съобразим с решението на здравните власти. Това обясни по Нова телевизия министърът на образованието акад. Николай Денков.

Според него ситуацията със заболели и карантинирани е пъстра и затова трябва да се реагира локално. Той даде пример с високия процент на карантинирани учители в Благоевград - 8,5%, и в Търговище - 1,08%. Затова няма да затваряме всички, каза министър Денков.

Сега почти в края на учебния срок оценките на учениците могат да се оформят и в електронна среда, тъй като 15% от децата учат онлайн. Има обаче препоръка да се оформят присъствено.

Акад. Денков заяви, че това колко пъти да се тестват децата, решава Министерството на здравеопазването. В момента няма тестове те да се тестват 2 пъти, а тестването е от мерките, които трябва да се използват.

По-дългата ваканция ще се компенсира края на тази година и през лятото като се дадат допълнителни форми на обучение. После на всяко дете да се направи анализ и план какво му липсва и от какво има нужда и то да остане допълнително на занимания, каквито бяха "Отново заедно". Ще обърнем внимание на извънкласните форми - спорт, културни занимания и др. заради тежкия дефицит, натрупан вече трета година заради пандемията.

Учебната година трябва да завърши, както е планирана, защото всяка промяна влияе тежко на целия календар - матури, прием във вуз и др.

Трябва обаче да издърпаме началото на учебната година с около 10-ина дни - от 5 или 6 септември.

Присъствието на доц. Мангъров до проф. Радка Аргирова в работната група за ковид мерките ме смущава, той трябва да бъде изключен от БЛС. Отдавна изказва мнения извън медицинските норми, смята просветният министър.

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с представители на партия „Възраждане“ миналия петък. Веднага след като излезе негативният резултат от PCR теста на премиера и наложената изолация отпадна, Петков спази ангажимента си и прие представители на партията, организирала протеста срещу COVID ограниченията.

На срещата беше решено да се създаде работна група с участието на медици и статистици, които да обсъдят и евентуално да променят част от мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Работната група ще функционира поне две седмици, след което ще бъде изготвен доклад до премиера. Неин координатор е клиничният имунолог проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията.