Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Иванка Шалапатова се гаври с възрастните хора

Социалният министър внушава, че пенсионерите са ненужни, заяви ученият

Общество
18:00 - 16 Февруари 2024
10479
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Иванка Шалапатова се гаври с възрастните хора

Ще сезирам Комисията по дискриминация и прокуратурата за изказването в ефир на социалния министър Иванка Шалапатова, че "продължителността на живота е едно сериозно предизвикателство за пенсионната система". Това заяви пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).

Ето и думите на министър Шалапатова: "Продължителността на живота е едно сериозно предизвикателство за пенсионната система. Застаряващото население. Между другото тук трябва да кажа, че в разговорите ми с другите социални министри, защото аз водя много интензивен контакт, за мен е важно да проследя какви са тенденциите в други страни. Застаряващото население наистина и факта, че има и продължителност, която не е удобна за пенсионната система, това са предизвикателствата".

"Да твърдиш, че продължителността на живота е предизвикателство, независимо за кого, е безумна глупост. Думата  "предизвикателство" често се използва от хора, които са с ниска интелигентност. С това изказване се дискриминира цял социален слой. Казват ни, че няма пари, защото не умират възрастните хора. Това е дискриминационно и дори представлява състав на Наказателния кодекс", посочи акад. Петър Иванов.

У нас според Националния статистически институт средната продължителност на живота е 71,9 г. за 2020-2022 г., което означава, че намалява с 1,7 години спрямо предходния период - 2019-2021 г. Мъжете живеят 68,3, а жените 75,8.

"Вземат само 4-5 години пенсия, след което умират. Българите са на последно място по продължителност на живота в Европа. Така че е ужасно да се твърди, че възрастните хора у нас товарят пенсионната система", каза още директорът на Демографския институт.