Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Най-големите нещастници сме в Европа

Много повече страдаме от руснаци, молдовци, виетнамци, монголци и киргизстанци, обясни ученият

У нас
16:00 - 08 Март 2024
5181
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Най-големите нещастници сме в Европа

По щастие България в момента е на 77-мо място в ранг листата на World Happiness Report 2023, между Филипините и Непал, много по-нещастни сме от гражданите на Русия, на Виетнам, на Молдова, на Киргизстан и на Монголия.

Това каза пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ). Той се позовава на доклада за щастието на ООН, който всяка година се изготвя.  

Най-щастливи са Дания, Финландия, Исландия и Израел, а най-нещастни - Афганистан, Ливан, Сиера Леоне и Зимбабве. Ние сме най-нещастната държава в целия Европейски съюз!

Критериите за определяне на чувството за удовлетвореност са 6:
* БВП на глава от населението,
* Социална подкрепа,
* Здравословна продължителност на живота,
* Свобода да се правят житейски избори,
* Щедрост, добронамереност,
* Възприятия за корупция.

През 2018 г. България оглавява и класацията на "Галъп Уърлд" за "най-страдащ" народ. Според публикуваните данни 39% (двама от всеки пет) от българите определят живота си като достатъчно тежък, за да се каже, че е страдание. В Доклада на ООН за щастието (Happiness) на народите България е на 100-то място, след Сомалия и Камерун, до Габон и Палестинските територии, най-нещастната нация в Европа.

По думите на акад. Петър Иванов на първо място сме в света по намаляващо население, на второ – по смъртност, на последно по раждаемост.

„Според изследване на Блумбърг на първо място сме и по поквареност. Оценката е направена по 4 критерия – тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания, хазартомания“, посочи директорът в БАНИ.