Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Внасяме 382 000 турци, сирийци и афганистанци заради демографската криза

Годишната издръжка на мигрантите ще ни струва 6,8 милиарда лева, изчисли ученият

Политика
16:03 - 02 Януари 2024
6660
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Внасяме 382 000 турци, сирийци и афганистанци заради демографската криза

Учените от БАН ще се опитат да върнат в България 180 000 български емигранти, които са се устроили навсякъде по цивилизования свят, имат доходи, които са несравними с доходите у нас, правят успешна кариера, децата им вече са граждани на чужди страни, учат там и т.н. Според официалната информация, всяка година около 22-25 000 българи емигрират извън страната с желание никога да не се върнат. Тези емигранти се увеличават. Има и становище, че емигрират годишно около 60 000 българи. Това обясни пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).

БАН съвсем сериозно ще създава условия за привличане и на етнически българи от чужбина, от Молдова, например; числото тук е 10 000 души. Как ще стане това, не е ясно. Кои са тези етнически българи, не знаем.

Според акад. Иванов, най-скандалната и опасна за националната сигурност на България в контекста на актуалните събития по целия свят (ислямския тероризъм) теза на хората от БАН е за „създаване на условия за привличане на част от потенциалните емигранти от страни, стремящи се да се присъединят към ЕС”.  Знаем, че в стремящата се да се присъедини към ЕС Турция има няколко милиона „потенциални емигранти”. Броят на хората от Турция и от подобни на Турция страни авторите на доклада милостиво свеждат само до едни никакви си 185 000 души.

Последната идея за решаване на демографската криза, осенила учените, е за „изграждане на капацитет за съразмерно приемане и интегриране на имигранти от трети страни, основно от Близкия и Средния Изток и Африка”.

 „БАН провижда приемане, че и интегриране на тези имигранти, които, както знаем, са главно от Сирия и от африканските страни, имат друго вероизповедание, други ценности, женят се за по 4 жени и т.н. Хората от този тип, които ще решат демографските ни проблеми, трябва да са 1 промил, т.е. 7 000 души.

Точно това число, и държавата Сирия, визира пазарлъкът "Полушенген" тези дни. Какво излиза от „активната миграционна политика” на БАН? Че в скоро време у нас ще бъдат настанени общо 382 000 души. Тези хора ще представляват близо 5,5% от намаляващото коренно население на България, което включва поне засега още около 25-30% български граждани (цигани и турци), чийто майчин език не е българският. 5.5% от населението ни ще са имигранти. Следователно според тази стратегия на БАН, която те неправилно, разбира се, наричат „активна миграционна политика”, трябва да очакваме твърде скоро етническите българи да станат малцинство“, предупреди директорът от БАНИ.

По думите му част от икономическата страна на приемането на 382 000 имигранти изглежда така:

Само за издръжката на тези хора (2 000 лв. на месец за всеки емигрант), без никакви други разходи за нищо, ще коства на  България месечно сумата 564 000 000 лв. Годишната издръжка е в размер на 6,8 милиарда лева, за 10 години това прави космическата сума от бюджета 68 милиарда лева.