Акад. Петър Иванов с наръчник по приложна психоанализа

Култура
16:20 - 27 Септември 2022
2388
Акад. Петър Иванов с наръчник по приложна психоанализа

"Концептуални основания на приложната психоанализа" на акад. Петър Иванов съдържа първите 35 от общо 70-те лекции в първия от трите курса на първото в България едногодишно интензивно обучение по приложна психоанализа. То се осъществява във Фейсбук групата “Дистанционен курс по психотерапия”.

Обучението е по програма на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата. В книгата са представени основните парадигми на класическия фройдизъм (концепциите на Зигмунд Фройд, Алфред Адлер, Шандор Ференци, Ърнест Джоунс, Ото Ранк и Хелене Дойч), на динамичната психология на Карл Густав Юнг и на клайнианството (Мелани Клайн). Книгата е своеобразен синопсис (подредена е по хронология) на първото поколение авторитети на дълбинната психология, създали нейния фундамент. Тя представлява първата част на Пълно енциклопедично ръководство по приложна психоанализа в 6 тома (по 2 книги с лекции за всеки от трите курса на обучението).

За автора: Петър Иванов e доктор и професор по социална психология. Създател заедно със свои колеги и пръв ръководител на катедри по психология в два български университета. На места се изписва с титлата „академик“ придобита от сдружението с нестопанска цел Българската академия за наука и изкуства (БАНИ), където е директор на Демографския институт. Има публикувани научни трудове по приложна психоанализа, приложна психотерапия и приложна социална психология, ръководство за справяне с вредни привички и зависимости, учебник за бързо четене, няколко книги по психопатология на посткомунизма и др.