Акад. Петрунов: Няма измъкване, иде сериозна Covid вълна

Актуални новини
11:18 - 01 Август 2021
4545
Акад. Петрунов: Няма измъкване, иде сериозна Covid вълна

Неминуемо в началото на есента ще бъдем в началото на сериозна вълна. Това предупреди имунологът акад. Богдан Петрунов. 

"Нещата у нас са много сериозни и неразбирането на въпроса продължава да ме смущава. Ако не вдигнем нивото на имунизацията и не постигнем 70-80% колективен имунитет, няма да можем да се справим с епидемията и да я сведем поне до ендемия. Нещата не са спокойни, всеки ден се увеличават случаите", каза акад. Петрунов по БНР. 

По думите на имунолога, новата вълна ще засегне предимно неваксинираните и то младите хора, които по-рядко спазват противоепидемичните мерки.

"Ваксината не предпазва от разпространение на инфекцията, тя помага за по-леко прекарване на болестта, ако човек се зарази... Много голямо значение има поведението на лекарите и учителите, които трябва да дадат пример на целия български народ, като се ваксинират... Разбира се, че ваксините, както всяко друго лекарство, имат странични реакции. Рискът е хилядократно по-малък в сравнение със страничните реакции след преболедуване от Covid-19", допълни акад. Петрунов в предаването "Неделя 150". 

Той подчерта, че правата на човека са важни, но също са важни и правата на обществото. 

И съобщи, че се работи по т.нар. Т-клетъчни ваксини, които са с много висока ефективност, "тъй като ще стимулират клетъчния имунитет и то тези клетки, които са носители на имунологичната памет и които имат цитотоксичност по отношение на вирусите". 

Имунологът цитира резултатите от проучване, направено сред 8 млн. души в 92 страни. Доказано е, че носенето на маска намалява риска от разпространението на инфекцията в 25% от случаите.