Акад. Петрунов пред Lupa.bg: Ваксинираните да си носят маските

Общество
17:00 - 08 Януари 2021
7044
Акад. Петрунов пред Lupa.bg: Ваксинираните да си носят маските

С напредващата по цял свят имунизация срещу COVID-19 с препарата на "Пфайзер/Бионтех" зачестиха и информациите за странични реакции. В последните часове новината за мъчителната смърт на щатския д-р Грегъри Майкъл взриви новинарския поток. По този повод Lupa.bg се свърза с видния имунолог и алерголог акад. Богдан Петрунов, който да коментира ситуацията.

- Акад. Петрунов, поставихте ли си вече ваксина срещу коронавируса?

- Да, навръх Йордановден. Чувствам се отлично, това е единственият начин да излезем от пандемията и да се спасим.

- Все по-често чуваме за тежки странични реакции на препарата на "Пфайзер". Лекар в САЩ почина от "идиопатична тромбоцитопенична пурпура". Жертва стана и медицинска сестра в Португалия...

- Няма никакви причини за притеснение. Имунизираните вече са милиони, острите реакции на непоносимост са не повече, отколкото при всяка друга ваксина, а вероятно и по-малко. За съжаление няма медикамент, който да е с нулев риск, но в случая той е пренебрежим.

- Панацея ли е убождането със серума на "Пфайзер"? Вашият колега проф. Чорбанов прокламира захвърляне на маските и край на мерките за онези, които са се ваксинирали?

- В никакъв случай, борбата с вируса е многостранен процес. Ще се преборим с  комплексни усилия, които включват освен имунизация и досегашните правила за защита и социална дистанция.

- Кога очаквате ваксинацията у нас да стигне и до "простосмъртните"?

- Процесът е в ход, смятам, че когато пристигне препаратът на "Астра Зенека", от който сме поръчали 4,5 млн. дози, защитата ще стигне до всички.

Разследване на Lupa.bg показа, че "идиопатична тромбоцитопенична пурпура", от която почина д-р Грегъри Майкъл, е добре познат и изследван страничен ефект и от други ваксинации. Средно между 1 и 3 пациенти на 100 000, имунизирани срещу морбили и рубеола, получават това потенциално смъртоносно усложнение.

Между 1992-а и 2007-а година в САЩ и Канада има документирани 115 случая на въпросната странична реакция, 77 от които са при ваксинация срещу морбили, 28 - срещу дифтерит и 10 - при варицела.