Академиите на Ман Юнайтед и Ливърпул са най-плодотворни

Брентфорд няма нито един свой кадър в отбора си във Висшата лига през този сезон

Новини
22:00 - 14 Октомври 2024
8296
Академиите на Ман Юнайтед и Ливърпул са най-плодотворни

С безумното нарастване на трансферните такси през последните години академиите стават все по-важни за водещите футболни клубове. Те помагат на отборите да отглеждат най-добрите перспективни играчи в света и да създават свои собствени световни суперзвезди, вместо да харчат 100 млн. паунда за такива.

Те дават възможност на по-малките отбори да печелят пари, до които преди не са се доближавали.

Когато обещаващият млад талант се развие, той в крайна сметка иска да се наложи в мъжкия отбор на своя клуб. Получаването на първия шанс в професионалната игра може да бъде изключително важно, но в някои страни пътят е по-лесен, отколкото в други.

В по-голямата си част отборите от Премиършип изглеждат посветени на това да дават шанс на младежите и почти всички клубове в английската елитна лига са използвали поне един възпитаник на академията досега през този сезон.

Едно скорошно проучване обаче разкри колко точно са използвали всички отбори. Някои от тях ще ви изненадат, а други резултати бяха очаквани.

Ето и пълната класация, която показва колко възпитаници на академията си е използвал всеки клуб от Висшата лига през сезон 2024/25:

Манчестър Юнайтед и Ливърпул са с по 8 представителя, Брайтън, Манчестър Сити, Саутхемптън и Лестър по пет, Нюкасъл - 4, Челси, Астън Вила и Тотнъм - по три, Кристъл Палас, Арсенал, Нотингам, Борнемут, Ипсуич и Евертън - по два, а с по един свой кадър са Фулъм, Уулвърхемптън и Уест Хем, а графата "нула" свети срещу името на Брентфорд.

А сега и разбивката в топ 10:

10. Тотнъм - трима възпитаници на академията

В топ 10 се промъкват "шпорите". След като през миналото лято в лицето на Хари Кейн загуби най-големия си възпитаник в академията, отборът от Северен Лондон все пак полага усилия да насърчава младостта под ръководството на Анже Постекоглу. Досега през кампанията австралиецът е дал шанс на трима млади перспективни играчи в старшия отбор.

Най-забележителният е Майки Мур, за когото мнозина във футбола са много развълнувани от неговия талант. 17-годишният футболист дебютира миналата година, но този път вече се е изявил три пъти във Висшата лига. Изглежда, че в бъдеще ще виждаме още много неща от него.

9. Астън Вила - трима възпитаници на академията

С трима възпитаници на школата, които играят в първия отбор през този сезон, се появява Астън Вила. Под ръководството на Унай Емери клубът се превърна от борещ се за изпадане в такъв, който победи Байерн Мюнхен в Шампионската лига. Бившият шеф на Арсенал доведе в клуба някои много талантливи играчи по време на мандата си, включително Пау Торес и Амаду Онана.

Той също така гарантира, че тези, които са си проправили път от академията на клуба, получават шанс. Джейкъб Рамзи продължава да блести за Вила и е един от най-добрите им възпитаници през последните години. Джейдън Филоген премина през младежката формация, но миналото лято премина в Хъл Сити. След един сезон в Йоркшир той беше преотстъпен на клуба от Висшата лига и също се изявяваше активно за отбора.

8. Челси - трима възпитаници на академията

При всичките пари, които похарчиха през последните няколко години, а те бяха хвърлени много - Челси все още е готов да даде шанс на собствените си играчи, ако смята, че те го заслужават. До момента тимът на Енцо Мареска прави невероятен сезон, като се възстанови след няколко разочароващи кампании.

Леви Колуил се превърна в редовен член на първия отбор на "сините". След като прекара известно време под наем в Хъдърсфийлд Таун и Брайтън, през миналия сезон той получи шанс за изява в отбора и не е поглеждал назад. Това беше кулминацията на дългогодишен труд и тази година той вече е играл седем пъти в лигата. Той обаче не е единственият продукт на академията, който се включва. Чезаре Казадей е друг пример за млад талант, на когото е дадена възможност. Както и Джош Ачеампонг.

7. Нюкасъл - четирима възпитаници на академията

Подобно на Челси, Нюкасъл Юнайтед имаше възможност да похарчи доста впечатляващи пари през последните няколко години. От 2022 г. насам те подписаха договори с играчи като Сандро Тонали, Бруно Гимараеш, Александър Исак и Свен Ботман. Под ръководството на Еди Хау те се издигнаха в лигата и оставиха в миналото дните, в които се гърчеха в дъното на таблицата.

Макар да са подписали толкова впечатляващ набор от таланти, "свраките" редовно играят и с някои от звездите, преминали през тяхната академия.

Шон Лонгстаф е най-успешният футболист, излязъл от младежкия отбор на Нюкасъл през последните години. Полузащитникът все още е редовна фигура в първия отбор на клуба и е играл шест пъти досега през този сезон. Той обаче не е единственият възпитаник на академията, който е получил шанс за изява - през този сезон се изявяват още трима бивши младежи.

6. Лестър - петима възпитаници на академията

След като миналата година Лестър Сити се завърна във Висшата лига още при първото си участие, той е изправен пред трудна битка, ако иска да остане в елита. Под ръководството на Стив Купър те имаха труден старт. "Лисиците" спечелиха само един от първите си седем мача в лигата този сезон и ако искат да избегнат изпадането този път, ще трябва да си свършат работата.

Всеки техен успех ще бъде изпитан и от много бивши играчи от академията на клуба. В състава на Лестър вече се появиха петима играчи, излезли от младежката им формация, като най-изявеният от тях е Хамза Чудхури. Кейси Макатиър и Люк Томас са други младежи, които преминаха в старшата възраст.

5. Манчестър Сити - петима възпитаници

През последните няколко години от академията на Манчестър Сити излязоха няколко наистина обещаващи млади играчи. Никой от тях не е по-скъп от Фил Фоудън, който в момента е най-ценният възпитаник на академията във Висшата лига. Англичанинът спечели наградата на PFA за играч на годината през миналия сезон и макар че през този сезон не се е изявявал много, все още играе за "гражданите".

Той обаче не е единственият възпитаник на академията, който се изявява под ръководството на Пеп Гуардиола. Досега петима кадъра на школата са играли за Сити през този сезон. Рико Луис е играл във всички мачове на клуба досега, с изключение на един, а Джеймс Макати е друг младеж, който се изявява редовно.

4. Саутхемптън - петима възпитаници

Завръщането на Саутхемптън във Висшата лига накара Ръсел Мартин да наблегне на стила на футбола, основан на владеене на топката, и той се фокусира върху това да даде шанс и на младите таланти, с които разполага. В миналото "светците" са създали някои невероятни играчи, а през този сезон в състава им се включиха петима от възпитаниците на академията им.

Най-големият пример е Адам Лалана. Полузащитникът премина през редиците на "Сейнт Мери", но през 2014 г. напусна в посока Ливърпул, след като изигра над 200 мача за клуба. Той се завърна през лятото и се вписа отново в отбора.

Друг възпитаник на академията, на когото бе даден шанс през този сезон, е Тайлър Диблинг. 18-годишният футболист направи своя дебют миналата година, но се появяваше спорадично. Този път във висшия ешелон той е избиран редовно от Мартин. Уил Смолбоун е друг пример за продукт на академията, който играе през този сезон.

3. Брайтън - петима възпитаници на академията

Брайтън свърши отлична работа след промоцията си във Висшата лига през 2017 г. "Чайките" си спечелиха репутацията на впечатляващ бизнес на трансферния пазар. През последните няколко години те привлякоха някои много талантливи играчи за "жълти стотинки". Клубът издири такива като Ив Бисума, Алексис Мак Алистър и Леандро Тросар, преди да ги продаде с големи печалби.

Освен това те свършиха много добра работа със своята академия и през този сезон няколко обещаващи млади играчи получиха шансове в първия отбор.

Еван Фъргюсън е най-известният пример, като нападателят вече е наблюдаван от някои от най-големите клубове в света. Той обаче не е единственият. Джак Хиншелууд и Били Гилмур, преди да премине в Наполи, също представиха отбора през тази кампания.

2. Ливърпул - осем възпитаници на академията

Ливърпул е с най-много възпитаници на академията през този сезон - осем. Клубът никога не се е страхувал да дава шанс на своите младежи. В миналото те са създали качествени играчи като Стивън Джерард и Джейми Карагър. В последно време през академията преминаха и се изявиха през тази година Трент Александър-Арнолд, Къртис Джоунс и Харви Елиът.

Други млади таланти, на които е даден шанс през тази кампания, са Джарел Куанса, Конър Брадли и Тайлър Мортън. По-специално Брадли изглежда като ярка перспектива и трябва да бъде представен по-често напред.

Академията на Ливърпул се превърна в една от най-добрите в страната през последните години, като в нея се изявяват таланти като Джарел Куанса и Конър Брадли.

1. Манчестър Юнайтед - осем възпитаници на академията

Манчестър Юнайтед е равен по този показател с Ливърпул. "Червените дяволи" нямат силен старт на кампанията под ръководството на Ерик Тен Хаг и в момента мениджърският му мандат на "Олд Трафорд" е под напрежение. Бившият играч на Аякс похарчи много пари за привличането на играчи в клуба след пристигането си през 2022 г. Той е отговорен за подписването на футболисти като Антони и Расмус Хьойлунд и няма най-добрата репутация, когато става въпрос за ориентиране на трансферния пазар.

Въпреки това той е бил готов да пуска в игра и състезатели от академията на Юнайтед. През този сезон Маркъс Рашфорд, Алехандро Гарначо и Коби Мейно са само три от многобройните звезди, които преминаха през редиците на "Олд Трафорд" и сега са неизменна част от първия отбор. Скот МакТоминей игра за отбора три пъти, преди да премине в Наполи.

Джони Евънс завършва академията на Юнайтед през 2006 г., но първоначално напуска клуба през 2015 г. Той се завърна миналото лято с намерението рядко да играе, но да помага зад кулисите. Случаят обаче не беше такъв и северноирландецът игра много повече, отколкото някой щеше да очаква от него. През тази кампания той вече се е появил общо шест пъти.