Акциите на Bayer с рекорден срив след прекратено изпитване на ново лекарство

Еднодневният спад на ценните книжа струва на компанията около 7,6 милиарда евро

Новини
14:58 - 20 Ноември 2023
2138
Акциите на Bayer с рекорден срив след прекратено изпитване на ново лекарство

Акциите на германската химическа корпорация "Байер" (Bayer) се сринаха до най-ниското си ниво от десетилетие, след като дружеството спря в късен етап изпитването на ново лекарство за разреждане на кръвта, което не успя да докаже ефикасността си, предаде в. "Файненшъл таймс", на който се позова БТА.

Германската компания обяви, че нейното проучване, изучаващо ефекта на препарата асундексиан за лечение на предсърдно мъждене, е показало "по-ниска ефикасност", отколкото контролното лекарство.

Днес акциите на "Байер" се сринаха с над 18 процента

към 13:30 часа бълг. време, достигайки минимум от 2008 г. Това е най-големият еднодневен спад на книжата на "Байер" и коства на компанията около 7,6 милиарда евро (8,3 милиарда долара) от пазарната ѝ оценка.

Компанията съобщи, че е спряла изпитването на асундексиан по препоръка на независима комисия, наблюдаваща проучването. "Байер" ще анализира допълнително данните, за да разбере резултата" от проучването и ще го публикува. Компанията добави, че ще продължи да изследва лекарството в отделно изпитване за пациенти с инсулт.

Анализатори от британската банка "Барклис" (Barclays) коментираха, че виждат провала на изпитването като "пълна изненада".

През уикенда "Байер" загуби ключов процес в САЩ, свързан с нейния хербицид за борба с плевелите "Раундъп" (Roundup), който тя придоби, когато купи американската компания "Монсанто" (Monsanto) през 2018 г.

Неуспехът усложнява предизвикателствата, пред които е изправен главният изпълнителен директор на "Байер" Бил Андерсън, който наскоро каза, че представянето на конгломерата е "неприемливо" на фона на усилията да се възстанови след сделката с "Монсанто".