Акциите на „Байер” се сринаха с 12%

Новини
16:12 - 20 Март 2019
1529
Акциите на „Байер” се сринаха с 12%

Нeмският фондов индекс DAX 30 поевтинява с 1,25%, заличавайки напълно ръста от 1,1% във вторник до най-високо ниво от 10 октомври 2018 година. Днешният спад е в резултат на срив на акциите на „Байер АГ” с над 12% и на БМВ с близо 5%.

Акциите на германския фармацевтичен гигант „Байер” са се сринали с цели 12,2% след решение на американски съд в полза на втори случай по обвинение за причиняване на рак в резултат на употребата на препарат от марката „Раундъп” на дъщерната компания – „Монсанто”. Миналото лято съд в Сан Франциско осъди „Монсанто” да изплати близо 290 милиона долара обезщетение на болен от рак американец, който е използвал произведените от компанията хербициди.

Спад с 4,98% бележат и акциите на БМВ, след като немският автомобилен концерн предупреди, че очаква значително понижение на печалбите през предстоящата година (спад с около 10%) и обяви многомилиардни икономии. Германската компания заяви, че е изправена пред значително по-високи разходи с оглед на спазването на въведените по-строги стандарти за вредните газови емисии. Печалбите ще бъдат засегнати от негативните ефекти на обменните курсове, от по-високите цени на суровините и напрежението в световната търговия.