Акциите на Фейсбук скочиха с над 7% въпреки очакваните глоби между 3 и 5 млрд. долара

Продължават да се увеличават и потребителите на най-голямата социална мрежа

Техномания
12:10 - 25 Април 2019
1895
Акциите на Фейсбук скочиха с над 7% въпреки очакваните глоби между 3 и 5 млрд. долара

Акциите на Фейсбук поскъпват с над 7% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, тъй като водещата социална интернет медия представи късно снощи по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие, въпреки че компанията задели 3 млрд. долара за покриване на огромни по размер глоби в САЩ заради серията скандали с управлението на лични данни на нейните потребители, съобщи БНР.

Заради заделените 3 млрд. долара за очаквани глоби, които според Фейсбук дори могат да достигнат 5 млрд. долара, нетната печалба на социалната медия се сви с цели 51,3% до 2,43 млрд. долара, или от $0,85 за една акция, спрямо печалба от $1,69 за акция година по-рано. Изключвайки обаче заделените 3 млрд. долара, нетната печалба би трябвало реално да нарасне през първото тримесечие на настоящата година до 5,43 млрд. долара, или по $1,89 за акция, докато очакванията на финансовите пазар бяха за доста по-скромна печалба в размер на $1,62 за една акция.

Приходите на Фейсбук пък нараснаха в началото на годината с 26% до 15,08 млрд. долара от 11,97 млрд. долара през първото тримесечие на 2018-а година при очаквания на Уолстрийт за приходи в размер на 14,98 млрд. долара.

Според водещата социална медия продължава да нараства броя на нейните потребителите, като техният брой на осреднена месечна и дневна база се увеличи с по 8% съответно до 2,4 милиарда и до 1,6 милиарда, докато анализаторите очакваха месечен растеж до 2,37 милиарда и дневно повишение до 1,56 милиарда.

По-рано днес беше съобщено, че Фейсбук очаква глоба в размер на най-малко 3 милиарда долара в САЩ заради скандалите с управлението на лични данни на потребители на социалната мрежа, съобщи Франс прес. 

Федералната комисия по търговията на САЩ иска да разбере дали компанията е нарушила споразумение от 2011 г., съгласно което Фейсбук се ангажира да опазва личните данни и да ги управлява по прозрачен начин. Тя започна разследването след избухването на скандала с изтичането на данни към британската фирма "Кембридж аналитика" през март 2018 г.

Корпорацията съобщи в комюнике, че очаква потенциални загуби между 3 и 5 милиарда долара заради проблемите с личните данни.