Акционерите на Uniper гласуват за национализация

Германското правителство се опасява, че газовият гигант може да фалира и да предизвика шокови вълни в най-голямата европейска икономика

Новини
17:32 - 19 Декември 2022
2168
Акционерите на Uniper гласуват за национализация

Акционерите на изпадналия в затруднение германски газов гигант Uniper трябва да гласуват за национализацията на компанията, след като тя бе поставена на ръба на фалита след нахлуването на Русия в Украйна.

След началото на войната в Украйна през февруари ключовите доставки на руски газ за Германия бяха драстично намалени като предполагаемо отмъщение за западните санкции.

Без руски доставки Uniper беше изправена пред фалит, което накара германското правителство да обяви, че ще национализира фирмата поради опасения, че нейният фалит може да предизвика шокови вълни в най-голямата европейска икономика.

Очаква се акционерите да подкрепят сделката при гласуване на извънредно общо събрание, което се счита за формалност, след като мажоритарният акционер, финландската държавна енергийна компания Fortum, се съгласи през септември.

„Чрез стабилизирането на компанията федералното правителство признава централната роля, която Uniper играе за сигурността на доставките в Германия и Европа“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах преди гласуването.

Германското правителство и Uniper, най-големият вносител на газ в Германия, сключиха рамково споразумение, свързано със спасителния пакет.

Първоначално Берлин се съгласи на парична инжекция в размер на осем милиарда евро (8,5 милиарда долара) за Uniper, но задлъжнялата компания заяви миналия месец, че правителството ще трябва да похарчи допълнителни 25 милиарда евро.

Uniper отчете нетна загуба в размер на 40 млрд. евро за първите девет месеца на годината, което е една от най-големите загуби в историята на германските компании.

Правителството ще финансира спасяването от фонд на стойност 200 млрд. евро, предназначен да смекчи въздействието на енергийната криза върху домакинствата и бизнеса.

При намалените руски доставки Uniper е принудена да плаща високи цени на свободния пазар. И макар че от лятото насам разходите намаляха, те остават високи.

„Все още сме в ситуация, в която трябва да купуваме газ на (спот) пазарите, където цените са достигнали ниво, което - като цяло - е по-високо от покупната цена на нашите клиенти“, заяви пред АФП Холгер Крец, главен оперативен директор на Uniper за управление на активи.

„Все още се намираме в напрегната ситуация“, каза той, като добави, че това ще се запази до изтичането на съществуващите дългосрочни договори.

Uniper търси обезщетение в международен трибунал от „Газпром“ за това, което твърди, че руският енергиен гигант не е доставил договорените в договора доставки на газ.

„Газпром“ заяви, че не признава легитимността на исковете, пише БНР.