АКЦИЯ: Митничари „удариха“ селски поп, варил домашна бира

Топ
16:40 - 27 Юни 2022
3008
АКЦИЯ: Митничари „удариха“ селски поп, варил домашна бира

След кмета на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев, чийто дом преди дни беше претърсен от митничари заради домашна бира, „изгърмя“ и попът на селото, пак заради домашно пиво. И пак по сигнали на „бдителни граждани“.

Къщата на местния свещеник Неделчо Савов е обискирана рано тази сутрин от митнически служители, които открили 300 двулитрови бутилки домашно произведена бира, съобщи самият Савов. Всички бутилки са конфискувани, тъй като за пивото не е платен акциз, пише zaistinata.com.

„Рано сутринта в 7 часа цъфнаха. Пак по донос, ама те си вършат работата, те са чиновници, какво да правят хората“, обяснява философски свещеникът. Митничарите взели всичката му бира – към 600 литра, и си тръгнали.

„Аз си правя бира за домашна консумация от 7-8 години, учил ме е адашът /кметът Неделчо Неделчев, б.р./“, казва попът на селото, който също попадна в категорията на „нарушителите“ с неплатен акциз. Според българския закон, бирата за домашна консумация не се освобождава от акциз, за разлика от виното. Пак според закона, или по-точно заради „дупка“ в него, за да си плащаш акциза, трябва да имаш регистрирана фирма. Което автоматично поставя в категорията на нарушителите почти всички производители на домашна бира, включително попа и кмета на Мадара.

Селският свещеник обяснил на митничарите, че не може да си плати акциза, тъй като заради сана си няма право да регистрира фирма. Иначе самият акциз е изчислен на около 50 лв. „Не е проблемът в 50-те лева, аз искам да си платя, но според НАП трябва да имам фирма. А свещениците не могат да регистрират фирми“, обяснява омагьосания кръг попът на Мадара.

Неделчо Савов намерил съчувствие сред митничарите, които обаче въпреки това му конфискували бирата. „Казаха ми: съжаляваме, че е такова положението, извиняваме се много, че трябва да ви конфискуваме бирата, ама законът е такъв“, обяснява свещеникът. И призовава законодателите да внесат необходимите поправки, за да не поставят хиляди производители на домашна бира в категорията „нарушители“

„Дано да се раздухат нещата, че отгоре да вземат някакви мерки, защото е ненормално това нещо! Толкова хора си правят бира, излиза, че са нарушители, щото нямаш право да си правиш бира без фирма. Шумкарска работа! Ние не правим търговска дейност, ние си правим пиво за нас и приятелите“, ядосва се попът на Мадара.

В района производството на домашна бира има силни традиции, а в съседното село Кюлевча години наред се провеждаше фестивал на домашното пиво, който привличаше стотици гости.

Досега производителите на пиво не са имали проблеми с митничарите. Неприятностите започнаха миналото лято, покрай кмета на Мадара Неделчо Неделчев, който беше включен в депутатската листа на Има такъв народ и направи силна мажоритарна кампания в района.

В навечерието на изборите през юли, срещу Неделчев беше изпратен сигнал, вероятно от негов политически опонент. Домът на кмета беше проверен от митничари, които тогава намериха две каси домашно бира и глобиха Неделчев с 50 лв.

Оттогава митническите служители явно са се активизирали на този фронт и са влезли в „сезона на бирата“.

Не е ясно как ръководството на митниците преценява какви приоритети трябва да спазва в работата си, тъй като и до сега нямаме отговор на въпросите си към централата на Агенцията.

Акцията на варненските митничари срещу производителите на домашна бира обаче предизвиква масови насмешни и недоволство в социалните мрежи:

„Никога няма да сме нормална държава!“, „Евала на КМЕТА! Да ходи митница за 30 л“, „Е, това вече е върхът на безобразието…!“, „Що за кокошкарска акция или.. каквото и да е там!? Що за падение на институциите!?“, „Да не забравите и компотите да му вземете на човека хахахаха“ – това са само част от коментарите, с които гражданите изразяват отношението си към случая.