Акцията на Кьовеши била заради Чирен

Изземват се документи, свързани с газохранилището

Крими
21:58 - 13 Август 2024
1901
Акцията на Кьовеши била заради Чирен

Мащабна акция на Европейската прокуратура у нас. Служителите на Лаура Кьовеши влязоха в „Булгартрансгаз“ и още няколко компании. По информация на Би Ти Ви се изземват документи, свързани с газохранилището в Чирен.

Европейските прокурори са в „Булгартрансгаз“ от рано тази сутрин. Служители на Лаура Кьовеши влязоха и в „Главболгарстрой“. Проверката им продължава вече 10 часа. Съдействие е поискано от МВР, потвърди министър Калин Стоянов.

„В днешния ден колеги от Главна дирекция „Национална полиция“ оказват съдействие. Работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се извършат процесуални действия на различни адреси - със сигурност в София, в Сливен и в Козлодуй. Нямам други подробности. Ако от европейската прокуратурата преценят, те могат да ги изложат“, добави вътрешният министър Стоянов.

В началото на деня се появи неофициална информация, че акцията от Люксембург е свързана с „Боташ“, но в ранните часове на следобеда тази информация се опроверга. Екипите на Лаура Кьовеши потвърдиха, че извършват обиски в пет компании в София, по разследване на евентуални измами, които са свързани с финансирането за разширяването на подземно съхранение на газ.

С други думи – акцията е свързана с разширението на хранилището в Чирен, което трябва да бъде завършено през март следващата година. Това е така, защото голяма част от финансирането му е грантово - чрез европейски фондове. Средствата, предоставени от Европа са 78 милиона евро. А обществената поръчка за проекта е за над 220 милиона лева. Проверява се сигнал за корупция.