Акцията в "Христо Ботев" е заради лихварство и рекет (подробности)

Има четирима задържани до момента

Новини
13:50 - 02 Септември 2019
2050
Акцията в "Христо Ботев" е заради лихварство и рекет (подробности)

Жандармерия и полиция нахлуха рано тази сутрин в столичния квартал „Христо Ботев”.

Изградени бяха КПП-та на МВР на всички изходи от квартала. Разкрита е група за лихварство и рекет. Има четирима задържани до момента. Десетки полицейски служители претърсваха адреси. Блокираните от полицията улици доведоха задръстване по „Източна тангента”.

Задържаните са принуждавали хора да им прехвърлят къщите си, както и жени да проституират, продавали са наркотици и цигари без бандерол. Основна роля в престъпната организация са играели двама братя.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че в широк смисъл случаят се вписва в контекста на определението за битова престъпност.

„Един от приоритетите ни с колегите от МВР е противодействието на битовата престъпност, независимо дали става въпрос за „ало” измами, независимо дали става дума за престъпления срещу личността или собствеността като в село Сотире, убийството в Русе”, подчерта Гешев.

„Става дума за групи, които извършват лихварска дейност или това, което журналистите наричате рекет. Има лица, които вие наричате тартори или ромски барони, а аз ще нарека криминални авторитети”, подчерта Иван Гешев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който беше във Военна академия "Г. С. Раковски", където се състоя церемония по откриване на новата учебна година, съобщи, че операцията в квартал „Христо Ботев” продължава и може да има още арести.