АКФ брани арестувания милионер Джейхан Ибрямов

Депутатът беше задържан, след като от прокуратурата обявиха, че е поискал 200 000 лв. от Мирослав Тодоров с обяснението, че му трябват за купуване на гласове

Политика
09:14 - 08 Октомври 2024
3091
АКФ брани арестувания милионер Джейхан Ибрямов

Няма нищо легитимно в действията спрямо кандидата за депутат от "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Това заяви в "Тази сутрин" Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, юрист и бивш зам.-министър на правосъдието, както и на външните работи.

Ибрямов беше задържан, след като от прокуратурата обявиха, че е поискал 200 000 лв. от Мирослав Тодоров с обяснението, че му трябват за купуване на гласове. Тодоров беше арестуван като член на група за данъчни престъпления и пране на пари през август тази година. Според държавното обвинение Ибрямов е обещал да лобира в Министерството на отбраната, за да печели Тодоров обществени поръчки на ведомството. Съдът остави Ибрямов в ареста, а в четвъртък мярката му ще се гледа от апелативните съдии.

Ибрямов, който е действащ депутат е задържан, въпреки че няма положително произнасяне за сваляне на имунитета му от председателя на парламента Рая Назарян.

По думите на Янкулов има няколко сериозни проблема в първоначалните действия, които са извършени, които се идентифицират само на база на публично достъпната информация и документ, публикуван от Народното събрание. Той обясни, че за да се направи задържане без разрешение на парламента или неговия действащ председател на действащ депутат, е необходимо да се касае за хипотеза на т.нар. „заварено престъпление". В случая обаче не може да се направи извод, че става дума за такова, тъй като няма инцидентност или случайност при извършване на престъплението, което е документирано – неговото начало е една седмица назад във времето.

Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София, заяви, че в голяма степен споделя същата теза. Според него в случая има няколко смущаващи неща. По думите му се касае за оперативна комбинация, извършена от МВР и прокуратурата. Смущаващо е, че е поискано разрешение за започване на разследване и задържане на Ибрямов, но председателят на НС не е потвърдил второто.