Ако България вкара отбор в групите на Шампионската лига, клубовете ще си разпределят над €7 млн.

Спорт
17:45 - 15 Декември 2020
1423
Ако България вкара отбор в групите на Шампионската лига, клубовете ще си разпределят над €7 млн.

Българските футболни клубове биха си разделили над 7 милиона евро, ако отбор влезе в групите на Шампионската лига, но сега трябва да се задоволят само с близо 800 000 евро солидарни плащания от УЕФА за сезон 2019/2020. Точната сума 780 717 евро, която се полага на всяка една футболна асоциация, която няма представител в груповата фаза на Шампионската лига.

През изминалия сезон Лудогорец влезе и излезе от групите на Лига Европа, като игра елиминационен мач срещу Интер. ЦСКА отстрани два отбора, но отпадна от Зоря Луганск. Левски отстрани Ружомберок, но отпадна от АЕЛ Лимасол, а Локомотив Пловдив стигна до мач със Страсбург, но отпадна.

Разбира се, тази сума би била многократно по-голяма, ако някой български клуб успее да влезе в групите на Шампионската лига. Само за сравнение миналата година футболните асоциации са си разпределили общо 129 млн. евро, от които 103 млн. са разпределени за 15 асоциации с участници в групите на Шампионската лига (по 6.8 млн. евро на асоциация), а за останалите 40 футболни асоциации без участник в групите на Шампионската лига са останали 26 млн. евро или по около 650 хил. евро.

Очевидно тази година парите са повече, но дори не се доближават до тези, които биха се получили, ако имаме участник в групите на Шампионската лига.

БФС вече обяви разпределението на средствата по клубовете. Отборите от efbet Лига ще си разпределят 60% от сумата, като всеки клуб ще прибере по 36 000 евро. Тимовете от Втора лига ще си разпределят по 16 240 евро (Поморие ще вземе 8 120 евро), а всеки един отбор от трета лига ще получи по 1 000 евро.

Лудогорец не участва в разпределянето на тези пари, тъй като той е влез своето при участието си в груповата фаза на Лига Европа. Догодина сумата за отборите ще е повече, тъй като и ЦСКА няма да има право да получи от тези пари и те ще се делят на 12, а не на 13. За тези солидарни плащания единствено от значение е дали асоциацията има представител в групите на Шампионската лига или не, независимо дали си отпаднал в първи кръг или си вкарал всичките си отбори в групите на Лига Европа.

Сметките показват, че ако България все пак вкара отбор в груповата фаза на Шампионската лига, тези над 7 млн. евро, които всяка асоциация с отбор в Шампионската лига би получила, то отборите у нас от елита ще получат по 314 хил. евро всеки, тези от Втора лига средно по около 124 хил. евро, а тези от "В" група по около 20 хил. евро.