Ако не успеете да гледате Малкович в Народния, вижте го в Квадрат 500 (СНИМКИ)

Фотографът Сандро Милър и холивудският актьор пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХХI век

Култура
15:07 - 07 Февруари 2023
2487
Ако не успеете да гледате Малкович в Народния, вижте го в Квадрат 500 (СНИМКИ)

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от 20-и и 21-и век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Изложбата включва 61 цветни и черно бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

Откриването на изложбата е на 17 февруари в 18 часа в Квадрат 500, като датата съвпада с гостуването на Малкович в Народния театър. И тъй като малцина ще успеят да гледат спектакъла с негово участие поради високата цена на билетите, които вече свършиха, то на символични цени от 2, 5 или 10 лева в Националната галерия може да се полюбувате на провокативните снимки с образа на актьора.

Вернисажът в деня на откриването ще продължи до 20,00 часа, а на следващия ден от 11 до 12,30 часа ще има презентация на Сандро Милър. Изложбата може да бъде разгледана до 30 април.

Алберто Корда, Че Гевара (1960), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите,  които повлияват на собствената му кариера. Избира 35  фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва. Говорейки за него, Милър  отбелязва: „Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него.” 

Артър Сас / Алберт Айнщайн с изплезен език (1951), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на 21 век. В серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията, той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителният фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това  изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното тук дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик.

Доротея Ланг / Майката Мигрант, Нипомо, Калифорния (1936), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново  работят заедно, доказателство за което е серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията.

Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie. През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като „Международен фотограф на годината“,  а през 2015 за серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията, редица професионални конкурси нареждат  Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

Филип Халсман / Салвадор Дали (1954), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

След като вижда творбите на Ървинг Пен, Сандро Милър разбира, че иска да стане фотограф още на шестнайсетгодишна годишна възраст. В голяма степен самоук, Милър черпи знания от албумите, публикувани от множество велики артисти, добили култов статус в историята на фотографията. Чрез техните снимки, той усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета.

С многобройни награди в своето портфолио, днес Сандро е един от най-изявените фотографи в света. Той стои зад множество рекламни кампании в САЩ, включващи: Adidas, Allstate Insurance, American Express, Anheuser-Busch, BMW, Champion, Coca-Cola, Dove, Gatorade, Honda, Milk, Microsoft, Miller/Coors, Motorola, Nike, Nikon, Pepsi, Pony, UPS и американската армия.


На снимката горе: Анди Уорхол / Зелената Мерилин (1962), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp