Активисти: Русия готви „Чернобил върху лед“

АЕЦ ще бъде изтеглена 5000 километра през Северния ледовит океан

Свят
11:05 - 07 Август 2019
3451
Активисти: Русия готви „Чернобил върху лед“

Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба първата плаваща атомна електроцентрала в света. АЕЦ Академик Ломоносов е в Северния ледовит океан и вече предизвиква асоциации с най-голямата ядрена авария в света - избухването на един от реакторите на Чернобил, пише Евронюз.

Платформата, върху която е плаващата АЕЦ е закотвена в Мурманск, на около 200 километра от границата с Норвегия. Тя ще бъде изтеглена 5000 километра през Северния ледовит океан, за да пристане в град Певек в Чукотка и да захранва с електричество и отопление минната и нефтодобивна дейност там.

Грийнпийс и други активисти предупреждават, че сложната операция може да доведе до авария и голяма екологична катастрофа.

Константин Фомин, експерт по Арктика на Грийнпийс казва за АЕЦ Академик Ломоносов: "Ако стане авария в Арктика, ограничаването на щетите ще е много по-трудно, отколкото в Чернобил. Ликвидаторите ще са изправени пред непосилни атмосферни условия и ще бъдат на хиляди километри от необходимата им инфраструктура."

Фомин казва, че никой на света няма опит с ядрени аварии в Арктика и руската Росатом не са готови да реагират, ако нещо се обърка. Русия твърди, че плавателният съд, който превозва АЕЦ Академик Ломоносов е "непотопяем". Според властите, дългият 140 и широк 30 метра кораб е предвиден да издържи на цунами или друго природно явление. Той нямало да бъде повлиян дори от сблъсък с айсберг.

АЕЦ Академик Ломоносов има малка мощност, в сравнение с традиционните ядрени електроцентрали. Все пак плановете предвиждат тя да произвежда достатъчно топлинна и електроенергия за нуждите на 100-хиляден град.