Актриса от Плевенския театър: Васил Василев ме заплаши, че няма да видя сцена, ако не си тръгна

Шефът ми обясни, че режисьорите не искат да работят с мен, разказа Надя Новоселска

Култура
19:54 - 16 Март 2023
21596
Актриса от Плевенския театър: Васил Василев ме заплаши, че няма да видя сцена, ако не си тръгна

Ако не подпише документ за напускане по взаимно съгласие, няма да види сцена до края на живота си. Така Васил Василев заплашил актрисата Надя Новоселска, докато е директор на Плевенския театър "Иван Радоев". За случилото се актрисата сама разказа по време на шествието, организирано от новото движение за култура. Тя присъства, за да подкрепи своите колеги с искане за оставката  на директора на Народния театър Васил Василев.

"След като детето ми навърши 3 години и половина, извика ме и ми каза, че има страхотно предложение за мен. Разгледал е програмата и не може да ме разпредели в следващите пет години в нито едно представление, говорил е с много режисьори и те са отказали да работят с мен, което е пълна лъжа. И страхотното му предложение беше да подпишем документ за напускане по взаимно съгласие. Аз не исках да го направя и той ме заплаши, че ако не подпиша този документ, няма да видя сцена до края на живота си", каза Новоселска, която в момента никъде не работи  като актриса. 

По думите й Васил Василев й казал: "Не може повече да се лъжем, че ти си актриса, а аз не съм човек, който разнася заплати по домовете".

Актрисата е излязла в отпуск по майчинство, а след това трябвало да се върне точно по време на Ковид пандемията. "Аз не бях разпределена за година в нито едно представление под претекст, че такава е ситуацията и почти никой не работи. Многократно се молех да бъда разпределена. Нямам представа защо не ми даваха роля", разказва Надя Новоселска.

Според нея в Плевенския театър по време на управлението на Василев било честа практика да се дават писмени обяснения. Тя е виждала всеки ден пред кабинета му колеги, които чакали по някакъв повод. Според Новоселска актьорите трябвало да обясняват защо не са в Плевен, докато нямат репетиции и представления. 

Тя също получила съобщение от секретарката на Василев, което гласяло да се яви на работа. "Бях привиквана да давам обяснения защо не съм се явила на работа по време на Ковид, след като беше разпуснал целия театър да не играе. За 3-4 дни аз и семейството ми отсъствахме. Но бях привикана чрез съобщение от секретарката да се явя в театъра", казва актрисата.