Актрисата Милена Червенкова празнува 60 с „Финита ЛИ комедия?!“

Със спектакъла трупата на Арт театър отбелязва и 30-ия си юбилей

Топ
19:19 - 14 Май 2022
6521
Актрисата Милена Червенкова празнува 60 с „Финита ЛИ комедия?!“

Със спектакъла „Финита ЛИ комедия?!“ актрисата Милена Червенкова ще отбележи своя 60-годишен юбилей в създадения от нея Арт театър, научи Lupa.bg. Вече три десетилетия тя е негов директор и художествен ръководител. Постановката с участието на Червенкова ще се играе на 17 май от 19,30 ч. в Арт сцената на Шипка в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Пет дни по-късно - на 22 май - Милена Червенкова ще отпразнува рождения си ден и с приятели и близки. На 17 май зрителите на „Финита ЛИ комедия?!“ ще бъдат почерпени с чаша вино и бонбони, както подобава за юбилеен спектакъл.

Тази година актрисата ще чества и още един юбилей - 30-та годишнина от създаването на Арт театър. Автор на „Финита ЛИ комедия?!“ е руският драматург Сергей Литвиненко, който заедно с Червенкова слага началото на Арт театър преди 30 години, като двамата влагат много любов и творческа амбиция в създаването и развитието на трупата.

Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а художествен консултант - известният педагог и режисьор проф. Надежда Сейкова, чиито ученици са и Милена Червенкова, и Камен Коев. Сценографията и костюмите са дело на Марияна Коева, музиката е на Нивелин Мирков. Участват Милена Червенкова, Сиана Миладинова, Марияна Коева, Теодор Софрониев и Красен Ханджиев.

Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба в спектакъла "Финита ЛИ комедия?!". Снимка: Агнес Методиева

Пиесата „Финита ЛИ комедия?!“ е написана преди 21 години, а звучи сякаш е посветена на сегашната ни действителност, сподели пред Lupa.bg Милена Червенкова, която изпълнява една от ролите в спектакъла. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебна машина на времето ги изпраща от ХVІ в ХХІ век. Страната, в която попадат, се казва Чудация. А в тази страна те вече са г-н Пиерини, г-н Арлекини, Мадам Коломба и Мелина.

В стила на комедия дел арте се сменят сцени на любов, ревност и политическа сатира, открехна завесата Милена Червенкова. Така всеки от актьорите влиза в няколко образа. Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба, Красен Ханджиев – Пиеро и г-н Пиерини, Сиана Миладинова – Малвина и Мелина, Теодор Софрониев – Арлекин и г-н Арлекини.

Снимка: Арт театър

Директорът на Арт театър добави, че гениалността на руския драматург Сергей Литвиненко е, че е измислил как тези герои от комедия дел арте да преминат през времето и да се пренесат няколко века по-късно. Нищо не се е променило от 21 години, когато е написана пиесата, добави Милена Червенкова. Тя тъжи, че драматургът си е отишъл твърде млад и няма да може да види пиесата си поставена на българска сцена. 

Милена Червенкова е родена на 22 май в артистично семейство. Средното си образование завършва през 1981 г. в Априловска гимназия в Габрово, с пълно отличие и златен медал. Продължава развитието си, като през същата година е приета в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1985 г. завършва успешно Академията.

През периода 1985-1989 г. е актриса и един от основателите на Държавен куклен театър в Пазарджик. През 1990-1991 г. е актриса на гастрол с ролята на Пепеляшка в Софийски пътуващ театър. За един сезон са изиграни 100 представления в зала 2 на НДК. През 1992 г. заедно с драматурга Сергей Литвиненко и актьора Георги Златарев основава независима театрална трупа – Арт театър, която съществува и до днес.

Режисьорът Камен Коев и директорът на Арт театър Милена Червенкова поставиха пиесата на Сергей Литвиненко "Финита Ли комедия?!". Снимка: Агнес Методиева

Арт театър има 50 постановки, изиграни близо 2000 пъти в София, страната и чужбина. Гостувал е три пъти в Москва и на Световния театрален фестивал в Авиньон, Франция, където триумфира през 2005 г. със спектакъла „Кучета“. По идея на Милена Червенкова представлението е подготвено и изиграно изцяло на френски език. Вече 30 години Милена Червенкова успешно продуцира и ръководи една от малкото независими театрални трупи в България, издържали проверката на времето.

От октомври 2016 г. Милена Червенкова връща Арт Театър в РКИЦ. Заедно с неговото ръководство създават съвместно Арт сцена на Шипка, в която освен спектаклите на Арт Театър ще се канят да представят своите постановки талантливи колеги от професионални трупи, както от София, така и от страната. Частният Арт театър не разчита на държавна или общинска субсидия, а се издържа само от приходи от билети.