Актрисата Вайола Дейвис става съветник на Джо Байдън

САЩ
11:19 - 27 Септември 2023
1425
Актрисата Вайола Дейвис става съветник на Джо Байдън

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън обяви първите членове на Консултативния съвет на президента по въпросите на ангажираността с африканската диаспора, сред които е и актрисата Вайола Дейвис, която ще съветва Вашингтон за задълбочаване на връзките с африканските общности.

Вашингтон се стреми да подчертае важността на региона и да противодейства на предизвикателствата, които Китай и Русия отправят към интересите на Съединените щати в този все по-важен регион. През декември миналата годин абяха обявни планове за създаване на съвета, като това стана по време на срещата на високо равнище между лидерите на САЩ и Африка, която имаше за цел да задълбочи връзките на Вашингтон с региона.

Съветът ще консултира президента по редица въпроси, включително как да се укрепят отношенията между африканските общности и САЩ, да се насърчават търговията и инвестициите и да се изгражда образователен обмен, наред с други въпроси, заяви пред репортери Джъд Девърмонт, старши директор на Съвета за национална сигурност по въпросите на Африка.

Председател на съвета ще бъде Силвестър Биймън, епископ на Африканската методистка епископална църква, който произнесе благословията при встъпването в длъжност на Байдън през 2021 г. Освен Виола Дейвис, сред членовете са още Патрик Гаспард, президент и главен изпълнителен директор на мозъчния тръст "Център за американски прогрес"; Си Ди Глин, президент на фондация "ПепсиКо" и глобален ръководител на отдела за социално въздействие на "ПепсиКо"; Алмаз Негаш, основател на Мрежата на африканската диаспора и др.

Тази година Дейвис спечели "Грами" за аудиозаписа на мемоарите си "Finding Me", което ѝ осигури влизане в елитните редици на носителите на EGOT с награди "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони".

В прессъобщение Белият дом заяви, че Дейвис е "почитан артист, активист, продуцент, филантроп", който наред с другото "си партнира с множество програми за премахване на детския глад в САЩ"