Актрисата Виолета Гиндева почина внезапно

Дълг към "Топлофикация" почерни последните години на Искра от "Черните ангели"

Култура
17:23 - 21 Април 2019
23370
Актрисата Виолета Гиндева почина внезапно

Напусна ни голямата българска актриса Виолета Гиндева. Тя си отиде на 72-годишна възраст навръх имения си ден. Отишла си е след кратко боледуване, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов" за Lupa.bg.
"Ще я запомним като най-обичаните лица на българското кино и театър, преподавател, но преди всичко като човек с непоклатим дух, устоял на повратностите на времето", написаха колегите й.

Миналата година талантливата ветеранка изпадна в тежка дупка, след като "Топлофикация" запорира заради дълг към дружеството оскъдните й спестявания. В последно време иначе винаги оптимистично настроената актриса се придвижваше тежко с бастун, след като финансовите проблеми отключиха куп болести на третата възраст.

Гиндева е един от секссимволите на родното кино и театър от 70-те години на миналия век. В началото на демокрацията тя за известно време реши да смени попрището и репортерстваше за радио "Експрес", после отвори козметичен салон, който скоро фалира. След това щерката на корифея по марксизъм-ленинизъм проф. Панайот Гиндев беше избрана за член на Висшия съвет на БСП.

Навремето Виолета отказва да се снима в култовия тв сериал "На всеки километър". Но не по политически причини, а просто защото сценарият й се сторил наивен. Наказанието не закъснява и по нареждане "отгоре" пет години не й дават роли.

Красавицата е два пъти вдовица - талантливият актьор от Пловдивския театър Николай Дончев (Кольо) е първият й съпруг, който я напуска заради колежка и скоро умира от рак. После се залюбва с доста по-младия си колега Емил Джамджиев - един от "бащите" на култовото шоу "Иръпшъните". Той също я зарязва за по-млада дама и по-малко от 2 години след това получава инсулт и умира, ненавършил 45 години.
Най-емблематичната от десетките роли на Гиндева на големия екран остава тази на комунистическата атентаторка Искра от пропагандната лента на Въло Радев "Черните ангели" с Доротея Тончева и Стефан Данаилов.

Да си припомним екранните образи на голямата актриса в галерията.