Актуално: 33 са огнищата на африканска чума у нас

Спекулира се с цената на свинското, категоричен е д-р Георги Чобанов

Актуални новини
16:22 - 20 Август 2019
2782
Актуално: 33 са огнищата на африканска чума у нас

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това съобщи д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражитеѝ в Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от "Фокус".
 
45 са случаите при диви свине, каза още той и допълни, че ситуацията е овладяна от гледна точка, че последствията от констатираните случаи са предотвратени дотолкова, че да не бъдат източник на заразата, както и по отношение на безопасността на потребителите.

Чобанов обясни, че вирусът ще има сериозно отражението върху икономиката на страната, но не се забелязва тенденция за увеличаване на свинското месо, като допълни, че си личи и по другите държави, които са имали заразни болести по животните.
 
"Напротив, пазарът върви точно в обратна посока – или се задържат цените, или дори има намаляване, тъй като цялата истерия, която се тиражира по медии и публикации в интернет пространството води до отдръпване на потребителите от съответния вид месо", допълни той.

По думите му, от една странапазарът се свива, защото няма предлагане, но пък няма и търсене на това месо.

"Спекулира се в двете посоки, че ще има изключително рязко спадане на цената, понеже няма търсене, или рязко вдигане цената, защото не достига месото", констатира Чобанов.

Според него реалистичната цена на свинското месо ще е близка до тази, която е актуална в момента.

Д-р Георги Чобанов заяви, че във ферма, която е засегната от болестта, след налагането на мерките се прави опис на умъртвените животни, които подлежат на компенсиране, с допълнително приложени документи по заявлението от собственика и по този начин се калкулира колко ще е компенсацията.

На такава подлежат регистрирани ферми и идентифицирани животни, припомни още специалистът.