Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна

75-годишният творец играе във Варненския театър от 45 години

Култура
11:47 - 10 Август 2022
2146
Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна

Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна, решиха днес на своето заседание общинските съветници в крайморския град.  Званието му се присъжда за неговия принос към театралното изкуство и за висок професионализъм.

75-годишният Мутафов е на сцената на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ от 1975 г. Досега е изиграл повече от 100 роли, има и над 40 участия в кинопродукции. През годините е печелил много награди, сред които „Варна“, „Аскеер“, „Златна роза“, „Икар“.

Съветниците одобриха и носителите на почетни знаци за тази година. Със „За заслуги към Варна” – златен, ще бъде удостоен Държавният куклен театър в града. Отличието е за успехите на културната институция в приобщаването на детската публика към сценичното изкуство и по случай 70-годишнината от основаването й.

Същия почетен знак ще получи и Регионалният телевизионен център във Варна. Наградата е за приноса му в популяризирането и документирането на обществено-политическия и спортния живот в града, както и по случай 50-годишнината му. Съветниците одобриха и номинацията за златен почетен знак на Държавната опера във връзка със 75-годишния й юбилей и за принос в развитието на изкуството в града.

Със златни почетни знаци „За заслуги към Варна“ ще бъдат отличени още музикантът Марко Добрев, бивш директор на Варненската филхармония, и Иван Иванов за приноса му към развитието на местния и националния спорт.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония в Летния театър в Деня на Варна – 15 август.

Началото на традицията за удостояване с почетни звания в крайморския град е поставено през юни 1879 година. Тогава кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите си към местната общност. До днес близо 170 души са удостоени със званието „Почетен гражданин на Варна“. Отличените се вписват в „Почетната книга на Общината“.