Деян Донков, Владо Пенев, Карамазов, Аня Пенчева, Мамалев и още 42-ма актьори от Народния театър бранят директора

Актуални новини
12:18 - 01 Декември 2022
5256
Деян Донков, Владо Пенев, Карамазов, Аня Пенчева, Мамалев и още 42-ма актьори от Народния театър бранят директора

По-голямата част от актьорите от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра, там да се решават и проблемите. Същевременно те изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.

Писмото е подписано от 47 щатни актьори, сред които личат имената на Деян Донков, Владимир Карамазов, Аня Пенчева, Георги Мамалев, Александра Василева, Бойко Велкова, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Дарин Ангелов и др., видя Lupa.bg. Подписката в подкрепа на директора е била инициирана в края на миналата седмица. Днес то бе изпратено освен до властниците, и до медиите.

Публикуваме текста на писмото без редакторска намеса:

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

Събра сериозен режисьорски екип; отвори сцена за млади режисьори; покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата; откри нови сценични пространства; възстанови неправомерно свалени представления; подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата; повиши актьорските възнаграждения; привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра; инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар!

Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

Подписалите писмото са:

Албена Ставрева
Александра Василева
Ана Пападопулу
Антон Радичев
Аня Пенчева
Асен Данков
Биляна Петринска
Бойка Велкова
Валентин Балабанов
Васил Драганов
Владимир Карамазов
Владимир Пенев
Владислава Николова
Вяра Табакова
Георги Мамалев
Гергана Змийчарова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов
Деян Донков
Ева Данаилова
Ева Тепавичарова
Елена Иванова
Емануела Шкодрева
Жаклин Даскалова
Жорета Николова
Иван Юруков
Илиана Коджабашева
Ирина Митева
Карла Рахал
Константин Еленков
Любомир Петкашев
Милена Атанасова
Михаил Петров
Ненчо Костов
Павлин Петрунов
Параскева Джукелова
Радена Вълканова
Радина Кърджилова
Снежина Петрова
София Бобчева
Стефан Къшев
Стефания Колева
Стоян Пепеланов
Христо Чешмеджиев
Христо Терзиев
Христо Петков
Цветан Алексиев

Припомняме, че режисьорът Александър Морфов обвини пиара на Народния театър Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече насилник. С писмо до медиите Александър Морфов, който е главен режисьор в Народния театър „Иван Вазов” призна, че той е написал "Изчезвай" на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името ѝ. А причина са изборите на 2-ри октомври, когато тя придружава почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

Самият Минеков поиска пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.