Актьорите от "Моби Дик" в Народния театър вдъхновиха художничка да ги нарисува с въглен

Изложбата „Защото на сърцето облекло е лицето“ на Силвия Богоева може да бъде разгледана на Първи балкон до 14 март

Култура
18:21 - 14 Февруари 2024
3686
Актьорите от "Моби Дик" в Народния театър вдъхновиха художничка да ги нарисува с въглен

Актьорите от спектакъла на режисьора Диана Добрева "Моби Дик" в Народния театър вдъхновиха талантливата художничка Силвия Богоева да направи черно-бял портрет на всеки един от артистите, нарисуван с въглен. Нестандартната и прелюбопитна изложба беше открита в празничния 14 февруари във фоайето на Първи балкон на театъра, часове преди третата премиера на "Моби Дик".

Заглавието на изложбата „Защото на сърцето облекло е лицето“ е цитат от сонет 22 на Уилям Шекспир. В продължение на един месец - до средата на март, изложбата от 23 портрета – черно-бели рисунки с въглен, може да бъде разгледана в Народния театър „Иван Вазов“.

Художничката Силвия Богоева заедно със своята преподавателка от НХА проф. Десислава Минчева

На събитието присъстваха проф. Десислава Минчева, чийто възпитаник е художничката Силвия Богоева, директорът на Народния театър Васил Василев, режисьорът на спектакъла „Моби Дик“ Диана Добрева, творческият и постановъчен екип на спектакъла, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, представители на театралната гилдия.

„Докато се раждаше един изключително вълнуващ за мен спектакъл – „Моби Дик“ на режисьора Диана Добрева – започнах серия портрети на актьорите, които участват в него. Еднакви по големина платна. Черно-бели рисунки с въглен. Лицата и ръцете на 12 жени и 11 мъже, сред които и тези на режисьора. 

Вълнува ме същността на актьора, неговата душа, огромната му самодисциплина, страстта, с която гори в професията, готовността да отдаде тялото си като инструмент в ръцете на режисьора в името на спектакъла.

Заглавието на изложбата, което за мен най-точно описва това преживяване, е цитат от сонет 22 на Уилям Шекспир – „Защото на сърцето, облекло е лицето“, сподели авторът на проекта Силвия Богоева.

Пред Lupa.bg тя разказа, че идеята да нарисува портрети на всички актьори от един спектакъл се е родила отдавна и сега покрай създаването на "Моби Дик" в Народния театър успяла да я реализира. 

"Благодарна съм на Диана Добрева, че ме допусна да присъствам на някои от репетициите. Притеснявах се да не се натрапвам, но тя се държа брилянтно с мен. Самите актьори също бяха много отворени към този проект. Част от тях са ми приятели, но покрай този спектакъл се запознах с някои нови лица.

Диана Добрева е изключително талантлив за мен човек. Освен режисьорските и драматургичните решения при нея много силно се задава и визуалната част, и музиката. Нейните постановки излизат извън рамките на думата "спектакъл", което за мен е изключително вдъхновяващо", коментира Силвия Богоева пред Lupa.bg след откриването на изложбата.

"Самият начин, по който актьорите се отнасят към Диана Добрева също е много вдъхновяващ. Те я обичат истински. Тя също ги обича. Тук има такава хубава енергия, толкова позитивна и толкова уважителна. Прекрасно е.

И спектакълът е изключителен. Много съм щастлива, че бях близо до този процес и че имах възможност да го наблюдавам. Вдъхновяващо е", не крие радостта си креативната художничка.

Актьорите са позирали за кратко на Силвия Богоева, но тъй като са имали интензивни репетиции, тя им е направила фотографии и след това ги е рисувала по заснетите снимки. След това в рамките на месец нарисувала портрети на всички артисти. 

"Техниката, на която съм се спряла е въглен, защото въгленът е най-живописният графичен материал. В същия момент е бърз, жив, одухотворен", сподели художничката пред Lupa.bg.

"Някои портрети доста ме затрудниха, други станаха от раз. Но всеки портрет за мен беше интересен", допълни тя.

"Пространството на Народния театър беше най-точното място за представянето на тази изложба. Иска ми се актьорите също да се почувстват уважени. Те го заслужават.

За мен актьорите са вдъхновяващи, те са интересни за рисуване, гъвкави, държаха се брилянтно. Изключителни са. Обичам ги. Много бързо се организираха, за да мога и аз да се справя с проекта", каза още Силвия Богоева. Тя сподели, че се вълнува как самите те възприемат своите портрети.

"За мен е много странно, че повечето ми колеги през последните години не се занимават с портрети на актьори. Ако се разходите из Народния театър ще видите един страхотен портрет на Апостол Карамитев, рисуван от Дора Бонева. Странно е, че има затишие сред художниците в тази област", добави художничката. За щастие тя се заема да създаде тези 23 портрета на актьори от различни поколения, които сега играят в "Моби Дик".

В спектакъла "Моби Дик" участват: Христо Петков, Владимир Пенев, Ненчо Костов, Пламен Димов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Явор Вълканов, Асен Данков, Павлин Петрунов, Кире Гьоревски, Калоян Трифонов, Снежина Петрова, Жорета Николова, Александра Василева, Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Ева Тепавичарова, Албена Ставрева, Елена Иванова, Мартина Пенева, Жаклин Даскалова.

Постановката "Моби Дик" е по едноименния роман на Херман Мелвил. Текстът на спектакъла е на Александър Секулов, сценографията на Мира Каланова, костюмите на Марина Райчинова, композитор е Петя Диманова.

Силвия Богоева е магистър по живопис в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева в Национална художествена академия. Има 5 самостоятелни изложби и участия в над 30 други. Носител е на редица награди, сред които от Национален младежки конкурс за приложни и изящни изкуства (2009 г.), от Общоакадемичен конкурс за рисунка, НХА (2010 г. и 2014 г.), от Второ международно студентско биенале на рисунката, НХА (2015 г.), от национален конкурс за млади автори на галерия „Нюанс“ (2020 г.).

Отличена е с награда за млад автор, секция „Живопис“ – „Млади български художници“ (2020 г. и 2022 г.), съответно за участието си в изложбите „Портретът“ и „Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“.