Ал. Йо.: Време е Украйна да бомбардира Русия, нека усетят ужаса на войната

Победата ще дойде със силата на оръжието, а справедливостта - със съд на международен трибунал, заяви евродепутатът от ГЕРБ-СДС

Политика
17:00 - 18 Януари 2023
4754
Ал. Йо.: Време е Украйна да бомбардира Русия, нека усетят ужаса на войната

„Украйна трябва да получи оръжия, с които не само да възпира агресорите на своята територия, не само да се отбранява, но и да поразява цели на руска територия - не само в спорта, но и във време на война. Нападението е най-добрата защита. Време е и руснаците да изпитат ужаса на войната.“ Това заяви в Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската народна партия.

Той говори на дебат, посветен на последната смъртоносна атака на руските сили с ракета срещу блок в украинския град Днипро. При удара загинаха най-малко 40 души.

Според Йорданов отговорът на ЕС на атаката в Днипро трябва да бъде бърз и категоричен. Европа се е забавила с години да отговорим твърдо на Русия. И това е причината днес за трагедията в Украйна.

Александър Йорданов се изказа и на следващия дебат, в който евродепутатите поискаха създаването на международен съд за престъплението агресия срещу Украйна. ЕП ще гласува резолюция по въпроса утре.

„Победата ще дойде със силата на оръжието, а справедливостта - със съд на международен трибунал. Пред него трябва да застанат политиците, планирали и заповядали агресията, както и военните - генерали, офицери, войници, осъществявали конкретните престъпления на украинска територия.

Първият, който трябва да застане пред съда, е Владимир Путин. Важна е нашата демократична воля, убеждението, че в съвременния свят престъпления като руските в Украйна днес не могат да останат ненаказани“, обобщи българският представител.
Андрей Ковачев - също от ГЕРБ и ЕНП, цитира думите на Васил Левски, който на въпроса какво ще прави след освобождението на България отговорил, че ще отиде в Русия и ще създава комитети, защото там народът е по-подтиснат, отколкото у нас.

Ковачев припомни, че хилядите жертви в Украйна включват и българи, както и хора от другите етноси в страната. Не трябва да бъдат забравяни и самите руснаци, които страдат и умират под ударите на кремълската агресия.

„Трябва да се повтори опитът на Германия след Втората световна война. Трибуналът ще е от полза и за една бъдеща демократична Русия“, смята евродепутатът.
Почти всички, които се изказаха на дебатите, призоваха на Украйна да бъде дадено повече и по-силно оръжие.