Аларма! Царево предупреди за големи наводнения

Общество
18:40 - 26 Ноември 2019 (обновена)
6807
Аларма! Царево предупреди за големи наводнения

Община Царево алармира за опасност от преливане на язовири и реки и предупреди гражданите да имат готовност да се евакуират. Предписанията на местната администрация са заради падналите обилни валежи вчера и днес. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха тази вечер, че днес до 17 часа най-много валежи са отчетени в Ахтопол- 53 л/кв. м. 

Язовир „Хаджи Яни", намиращ се в землището на село Лозенец е с пълен обем, на кота преливник и има опасност от преливане. Гражданите, пребиваващи в заливната зона на язовира да имат предвид опасността и готовност да се евакуират и също да изместят автомобили и домашни животни. 

Заливната зона включва частта на село Лозенец до Централен плаж-Лозенец, канално помпена станция, част от пътя село Лозенец – ваканционно селище Лозенец-къмпинг Юг и зоната под язовирната стена/Бетоновъзел Диана, бетоновъзел Прилеп, склад строителни материали, стопански и животновъдни обекти/.

Язовир „Потурнашки”, намиращ се в землището на с. Лозенец, Царево и с. Велика. Язовирът е с пълен обем и при продължаване на валежите има опасност от преливане. Гражданите, пребиваващи в заливната зона на река Потурнашка да имат предвид опасността и готовност да се евакуират, също да изместят автомобилите и домашните животни от заливната зона. Заливната зона включва част от хотелските и жилищни комплекси в "Оазис", подземни гаражи, къмпинг Оазис, помпена станция и др.

Опасност от наводнения има по поречието на река Велека, която може да залее селата Кости и Бродилово.

От местната администрация в Царево съобщават, че общинският път между селата Лозенец и Фазаново е е затворен преди моста на река Оряшка, тъй като пътното платно е наводнено от високите води на реката.

За информация ползвайте следните телефони: Денонощен дежурен на община Царево -0590/52064, 0885 516 002. Звено „ООРОС към община Царево -0884 321 529-Зл. Димов