Аларма: Родители си пращат болните деца със симптоми в градините

Математикът Лъчезар Томов: Спешно ваксинирайте учителите в началния етап

Общество
11:29 - 21 Януари 2021
3125
Аларма: Родители си пращат болните деца със симптоми в градините

Масова практика на родители, които боледуват, но си пращат децата на училище или градина или при поява на симптоми малчуганите се връщат по чиновете със симптоми след 2 дни разкри математикът Лъчезар Томов. Бруталното безхаберие според него може да доведе до още по-голяма коронавирусна вълна в идните седмици, а учителите се подлагали на престъпен риск да работят без ваксини.

"Колкото повече научавам от колеги какво се случва в момента в начални училища и детски градини, толкова повече се убеждавам, че е престъпление да ги принуждават да работят без да имат възможност да се ваксинират - родители, които крият, че са болни, деца, които отсъстват за по 2 дни и се връщат със симптоми, но не са тествани. Въпрос на време е да започнем да чуваме отново за заразени и починали учители (заразени учители вече има)", написа Томов във фейсбук. 

Според него е по-удачно да се помисли за масова ваксинация на педагогическия състав, защото в противен случай би трябвало учебните заведения отново да бъдат затворени. И предупреждава, че голям брой от личните лекари са антиваксъри, което също крие проблем с достигането на колективен имунитет в близките месеци.