Аларма в Lupa.bg: Доц. Оскар драпа за директор на "Александровска" за замитане на следите

Здраве
13:11 - 03 Август 2021
4253
Аларма в Lupa.bg: Доц. Оскар драпа за директор на "Александровска" за замитане на следите

Известният офталмолог и лекар на годината доц. Александър Оскар е подал документите си за конкурса за управляващи органи на Александровската болница, както вече стана известно, редом с проф. Борис Богов, който доскоро бе шеф на най-старата болница. По информация на Lupa.bg той е направил постъпките към голямата си цел, след като в лечебното заведение бяха назначени голяма част от приближените на тандема Мария Куманова - проф. Костадин Ангелов.

Медията ни още миналия месец разкри, че счетоводители и медицински персонал, сочени за редовни посетители на кабинетите на бившите, съответно зам.-директор и директор, сега са в съвета и по местата им.

Източниците ни разкриват, че докато бе в Управителния съвет на лечебницата и мълчеше за дълговете, трупани от нея в размер на десетки милиони левове, доц. Оскар също е поддържал добри отношения с въпросните.

Едва след като дойдоха разкритията за далаверите в Александровска, повеят на властовата промяна дойде, той се опълчи срещу водената от Куманова и Ангелов политика години наред.

"Ще стане директор, за да замете следите си, следите им", категорични са запознати със състоянието на лечебното заведение.

Както Lupa.bg разкри, голяма част от похарчените пари от бюджета, дадени на Александровската болница, са отишли при една конкретна фирма из регистрите за последните години. Става въпрос за компанията за медицински изделия, внос на техника и изделия Вега Медикал, собственост на синовете на бившия съдружник и някогашен изпълнителен директор на КТБ Янко Иванов - Симеон и Димитър Иванови.

Редица обществени поръчки, както и процедури по пряко договаряне (без конкурс - б.р.), през последните години са били възложени и от тогавашния шеф на болницата проф. Костадин Ангелов, и от неговия наследник на поста, именно на Вега Медикал.

По 90% от тях участие в процедурите други компании не са имали. Още през 2018-а започват съмнения за предварително нагласени параметри на обществените поръчки така, че исканата от болницата апаратура, да отговаря именно на уредите, с които шефът на Вега Медикал Димитър Иванов (син на Янко Иванов - б.р.) работи и внася от чужбина.

Това важи от доставки на радиоактивни лекарствени продукти, прекурсори за образната диагностика в специализираните клиники и отделения на болницата (на стойност близо 1 милион лева с ДДС за изпълнение в рамките на 1 година - б.р.), така и за доставка на консумативи, предназначени за лечение със сакрална невромодулация за инконтиненция (уринарна, фекална) и ретенция за нуждите на Клиника по урология (на стойност 345 000 лева без ДДС -б.р.).

Без предварително договаряне същата компания е избрана и за абонаментната поддръжка на циклотронен комплекс "BIOMARKER GENERATOR" в болницата, чрез който се извършва огромна част от диагностиката на пациентите с онкологични заболявания. В средата на 2020 г. тя взима за целта над 400 000 лева без ДДС, като аргументацията е за сертифициран оператор на системите. Подобен казус с Вега Медикал предизвика скандал в пловдивската университетска болница, където тя спечели огромна поръчка, но бе оспорена в съда от конкурентна фирма.

Компанията на Иванов спечели търг за над 3 милиона лева за доставка на ядрено-магнитен резонанс при, по думите на другата, съревноваваща се с нея, съмнителни обстоятелства. Общата стойност на спечеленото през годините от Вега Медикал по обществени поръчки е 192 милиона лева, а от участие по оперативни програми по предишния програмен период на ЕС - 181 443 977 лева.