Аларма в Lupa.bg: Змии пълзят из Южния парк, стряскат деца и възрастни (ШОК СНИМКИ)

Актуални новини
12:30 - 16 Юли 2021
8446
Аларма в Lupa.bg: Змии пълзят из Южния парк, стряскат деца и възрастни (ШОК СНИМКИ)

Змии пълзят по алеите в Южния парк и стряскат децата и възрастните, които се разхождат там. За това алармираха Lupa.bg изплашени очевидци. Те разказаха, че през последните седмици при всекидневните им разходки в парка змии преминават буквално през краката им и това предизвиква сериозен стрес у хората.

Добрата новина все пак е, че влечугите, които срещаме в Южния парк не са опасни, особено ако не ги закачаме. Факт е обаче, че срещата със змия в парка е доста шокираща.

"Разхождахме се с кученцето ми по една от асфалтовите алеи, които са доста напукани и изведнъж една от пукнатините започна да мърда. Реших, че нещо ми се е сторило или е визуална измама заради слънчевите лъчи, но изведнъж нещо студено се плъзна покрай крака ми и с ужас видях, че това е змия. Отдръпнах се инстинктивно и изпищях, дръпнах веднага и кучето, за да не се спусне към нея. Тя пропълзя много бързо и се шмугна в храстите", разказа пред Lupa.bg изплашената столичанка Сирма Георгиева. 30-годишната жена допълни, че само в рамките на един ден й се случили още две такива неприятни срещи с влечуги.

Вече си гледам само в краката и не смея да стъпя в тревата, добавя тя и казва, че първоначалният й шок наистина бил много голям. Сирма споделя и че за съжаление напуканият асфалт в Южния парк допълнително обърква хората, защото змиите буквално се сливат с пукнатитите и понякога, дори денем, не можеш да ги различиш.

Експерти обясниха пред Lupa.bg, че в столичните паркове се срещат няколко вида змии, но те са безопасни и не представляват опасност за здравето и живота на хората.

Един от тях е жълтоухата водна змия. Тя е абсолютно безобидна. Обитава различни водоеми, но може да бъде срещната и доста далеч от тях. Храни се с жаби, каквито има и по парковете. А в Южния парк хората са свидетели на истинско жабешко нашествие през лятото и есента. 

В София се срещат и сивата водна змия, смокът мишкар и медянката. Най-често тези видове се хранят с жаби, риби и гризачи. Могат да ухапят човек само когато са изплашени.

В случай, че змия пропълзи до вас не правете резки движения и изчакайте тя да ви подмине, съветват експертите по влечугите. Те добавят, че змиите търсят сухи и топли места, каквито са алеи и окосените ливади в парковете.

Вечер и през нощта една от любимите градини на столичани се оглася и от класическото крякане на земноводните, които обитават голямото езеро в парка и други по-малки неопределени водоеми. На истинско жабешко нашествие в Южния парк се натъкна репортер на Lupa.bg. Вечер и през нощта една от любимите градини на столичани се оглася от класическото крякане на земноводните, които обитават голямото езеро в парка и други по-малки неопределени водоеми.

През деня жабите са по-тихи и дори да изскочат ненадейно на пътя ви няма толкова да ви стреснат. През нощта обаче настъпва техният рай, разказват живущите в кварталите около Южния парк, които всеки ден се разхождат там. По тъмно жабите сноват не само по тревните площи, но и по неосветените алеи и буквално могат да изкарат акъла на някой минувач, като ненадейно му скочат пред краката.

Природозащитници обясниха пред Lupa.bg, че жабите в Южния парк не представляват риск за хората и посъветваха разхождащите се просто да се оглеждат в краката, за да не бъдат стреснати от някое зелено земноводно, което ги гледа ококорено в нощта. Не убивайте жабите, посъветваха еколози, за да не ви глобят като британския пътешественик и тв водещ Беър Грилс, който яде жаби в Рила.

Снимки: Lupa.bg