Албанци бият италианската мафия по трафик на кокаин

Балкани
19:33 - 08 Септември 2021
3277
Албанци бият италианската мафия по трафик на кокаин

Най-голямата група сред арестуваните в Европа при конфискация на кокаин са албанските граждани, сочи доклад на Европол, цитиран от албанския сайт Екзит. След тях се нареждат съответно бразилците и колумбийците, предаде БТА.

Според доклада входните врати на кокаина в Европа са Белгия и Нидерландия. В тази дейност са силно замесени албански организирани престъпни групи, наред с по-традиционни като италианската мафия.

Европол цитира белгийски и нидерлански официални представители, според които албанците са разширили ролята си в осигуряването на кокаин и установяването на свои собствени контакти в Южна Америка. Сега те имат преки контакти с дистрибуторите и мрежите за търговия на едно в Европа.

Количествата наркотици, които достигат до европейските брегове, са се увеличили заедно с криминалните групи, които осъществяват трафика им. Отчасти това се дължи на фрагментацията на наркокартелите в Латинска Америка.

Сред другите основни заключения на доклада е, че албанци са замесени в дистрибуцията на кокаин в Германия, Швеция, Великобритания и дори в отдалечени страни като Австралия.

От 2010 г. Италия, Германия и Белгия системно установяват албанци сред десетте най-често срещани националности измежду обвинените в трафик на кокаин. През последните години подобна тенденция се наблюдава и от властите в Австрия, България, Гърция и Швейцария. Според оценки от 31 албански организирани групи в Германия 29 се занимават с трафик на наркотици.

Вчера полицията в албанското пристанище Дуръс откри 10 кг кокаин в контейнер с банани на компанията "Алба екзотик фрут".

Това е четвъртият път за последните шест седмици, при който в контейнер на същата компания се откриват наркотици. Досега властите са намерили около 25 килограма кокаин в контейнерите на компанията.

Директорът на компанията Байрон Гумени беше арестуван през юли. Собственикът Едуарт Даути се издирва.

"Алба екзотик фрут" беше замесена и в трансгранична операция с участието на гръцката полиция, американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) и албанската полиция. При операцията бяха открити 137 кг кокаин при пристигането на пратката в Гърция. Властите тогава я смениха с торби с ориз с джипиес устройства с цел да задържат замесените при получаването на стоката в Албания.

Албанската полиция обаче изгуби следите на основния заподозрян Гентиан Малинди. Бяха задържани двама души, но Малинди успя да се изплъзне от полицията и остава издирван.