Албания екстрадира в Турция издирван от Интерпол криптокрал

Балкани
11:35 - 21 Април 2023
1760
Албания екстрадира в Турция издирван от Интерпол криптокрал

Основателят на криптовалутната борса Thodex Фарук Фатих Озер, който беше екстрадиран в Турция от албанското министерство на правосъдието, пристигна в Истанбул, предаде "Сабах".

Той бе задържан веднага след пристигането му на летището в Истанбул. Очаква се той да премине медицински преглед и да бъде отведен на територията на полицейското управление.

Екстрадирането на криптокраля в Турция беше постановено от Апелативния съд в Дурас, след като бе заловен в Албания на 30 август 2022 г. 

Озер изчезна внeзaпнo в нaчaлoтo нa 2021 c 2 милиapдa дoлapa, пpинaдлeжaщи нa пoтpeбитeли нa Тhоdех. 27-годишният етнически турчин бе издирван по обвинения в измама и основаване на престъпна организация. По-късно бе обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол.

През 2021 гoдинa тypcĸaтa пpoĸypaтypa ocигypи издaвaнeтo нa мeждyнapoднa зaпoвeд зa apecт нa ocнoвaтeля нa ĸpиптoбopcaтa. Πpeди тoвa пo cлyчaя бяxa пpивлeчeни ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт нaд 60 дyши.

Решението на първоинстанционния съд в Елбасан, Албания, за удължаване на задържането от 2 септември 2022 г. бе обжалвано от адвокатите му на 14 септември 2022 г. Апелативният съд в Дурас обаче потвърди решението относно задържането на 20 септември.

В рамките на заседание на 17 ноември 2022 г. Първоинстанционният съд в Елбасан обяви, че искането на прокуратурата "да се разреши екстрадирането на Озер в Турция" е прието. В края на годината Апелативния съд в Дуръс потвърди окончателно решението за екстрадирането.