Албания готова да преговаря за ЕС без Северна Македония

Балкани
20:04 - 01 Декември 2021
3329
Албания готова да преговаря за ЕС без Северна Македония

Албанският президент Илир Мета приветства предложението на България да бъде разделен пътят на присъединяване към Европейския съюз на Албания и Република Северна Македония, което би позволило на Албания да постигне напредък, съобщава сайтът Екзит.

Пътят към ЕС на Албания е свързан с този на Северна Македония. Това означава, че ветото на България срещу съседката й заради въпроси, свързани с културата, езика и човешките права, пречеше на Албания да постигне напредък към първата междуправителствена среща, отбелязваща формалното начало на преговорите, въпреки одобрението на всичките 27 членки, отбелязва сайтът, цитиран от БТА.

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви, че страната няма да вдигне ветото срещу Северна Македония, но Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените й заслуги.

Той добави, че България е направила няколко предложения как Северна Македония може да подобри ситуацията, включително чрез прилагането на договора за приятелство, подписан между двете страни.

Илир Мета реагира на предложението на България, като заяви: "Приветствам позицията на България, която предлага започване на преговорите с Албания за членство в Европейския съюз възможно най-скоро".

Той добави, че е убеден, че Република Северна Македония е постигнала "огромен успех в прилагането на реформите и постигането на исторически споразумения като Преспанското".

"Аплодирам достойното отношение на македонските власти да продължат непоколебимо да следват проевропейския курс на реформите, които служат на гражданите и на стремежа към членство в ЕС", изтъкна той.