Албания легализира марихуаната

В страната има 100 000 канабисови плантации

Общество
15:27 - 11 Май 2020
2730
Албания легализира марихуаната

Албанското правителство подготвя законопроект, който ще узакони отглеждането на марихуана за медицински цели. Това заяви премиерът на страната Еди Рама, цитиран от EA Daily.

„Работим над този законопроект вече година. И скоро той ще е готов. Не работим без консултации с наши и чуждестранни специалисти на най-високо равнище. Основно се консултираме с тези, които вече имат такъв опит. Не правим нищо ново, просто се учим от другите. Законопроектът ще бъде представен за публично обсъждане, както и законопроектът за данъчна амнистия на производителите на това лекарство. Този законопроект се обсъжда предварително с международните институции“, заяви той по време на съвместна пресконференция с посланика на ЕС Луиджи Сорекой.

На свой ред, представители на мисията на Съюза в Албания уточниха, че ЕК и мисията на ЕС не са участвали в създаването на документи за легализация на медицинската марихуана в Албания и не са консултирали местни чиновници по този въпрос, допълва Фокус.

В момента Албания се смята за един от най-големите производители на марихуана в Европа. В началото на 2020 г. италианските медии съобщават, че обемът на канабиса, отглеждан в тази страна, наскоро „е нараснал 12 пъти, или с 1200%“. Според представените данни в албанските планини има около 100 хиляди плантации за марихуана.