Албанският парламент свали имунитета на бившия премиер

Балкани
14:38 - 21 Декември 2023
2174
Албанският парламент свали имунитета на бившия премиер

Парламентът на Албания свали имунитета на бившия премиер Сали Бериша, който е обвинен в корупция. Това предаде Асошиейтед прес.

Депутати от опозицията в залата бойкотираха вота и се опитаха да провалят заседанието като събираха столовете, но бяха спрени от охраната.

Управляващата Социалистическа партия държи 74 от 140-те места в националния законодателен орган на Албания. 75 депутати се съгласиха да удовлетворят искане от прокурорите за отнемане на имунитета на Бериша. Нямаше гласове против, тъй като опозицията не пожела да участва в гласуването.

79-годишният Бериша беше обвинен в корупция през октомври за предполагаема злоупотреба с власт, за да помогне на зет си Джамарбер Малтези да закупи земя в Тирана, собственост както на частни лица, така и на министерството на отбраната, и да построи върху нея 17 жилищни сгради.

Бериша и Малтези твърдят, че са невинни и че обвиненията срещу тях са политически. Ако бъде признат за виновен, бившият премиер може да получи присъда до 12 години затвор.

Това решение няма да унищожи опозицията, а ще я мобилизира. Под мотото "Днес или никога" ще отговори на този режим, заяви Бериша след свалянето на имунитета му.