Алек Сандар проговори за скандалния клип в Съдебната палата

Топ
13:33 - 24 Април 2020
3625
Алек Сандар проговори за скандалния клип в Съдебната палата

Алек Сандар излезе с официално изявление по повод скандала с последния му видеоклип, заснет в Съдебната палата в София. Във видеото са заснети разголени момичета, които танцуват на фона на емблематични съдебни символи. Лентата пресъздава живота на гангстери със скъпи и мощни коли. Обръща се специално внимание на освободени момичета, които танцуват и искат легализация на марихуаната.

Публикуваме отвореното писмо на изпълнител, без редакторска намеса:

Уважаеми, Дами и господа,

Бих искал официално да изразя позицията си относно сформирания – “скандал” около новото ми видео към песента Yerba, която е официален саундтрак към американския филм „Married young“, в колаборация с Juicy J.

Ако някои ‘медии’ говорят, че видеото е предизвикало възмущение в социалните мрежи в първите дни след излизането му, нека проверят по-внимателно, защото възмущение при пускането му на 10-ти април нямаше никъде. Преди пускането на Fake News статия от вътрешни лица от съдебната система в България преди три дни, нямаше абсолютно нито един негативен коментар свързан с декора на Съдебната Палата, който се използва в много чуждестранни и български видео продукции.

Ако някой уронва имиджа на съдебната палата (както твърди автора на статия в “Правен свят”) , то това е същата тази група лобисти, (които може би искат да сменят ръководството на Съдебната Палата), които се правят, че не разбират каква е разликата между фикция и истина, между комедия и документалистика.

Абсурдно е да се твърди, че снимките на част от видеото уронват престижа на българската правосъдна система, поради няколко причини:

1). Това е глобален продукт. Във видеото участва едно от популярните световни имена от рап сцената Juicy J и целия проект е част от американската филмова продукция“ Married Young” на режисьора Даниел Кауфман. Зад този проект стои голям бюджет, популярни имена и всеки е подходил изключително професионално към песента и видеото към филма. В договора, който е подписан няма клауза в която ръководството на ВКС и стопанинът на сградата на Съдебната палата да налагат цензура на художествения продукт. Видеото и песента са обект на авторско право.

2). Винаги съм се стремял песните и клиповете ми да бъдат с професионално звучене, визия, уникални костюми, места за снимки и перфектна работа на режисьора и целия екпи. В „Yerba“ фоайето на красивата сграда на Съдебната Палата е превърната в декор от междугалактическа банка “Yerbank” и всичко е подчинено на художествената измислица. Действието се развива в бъдещето, където извънземните се опитват да властват над живота и умовете на хората. Главите на хората след контакт с извънземно стават по-големи, очите им издължени.

3). Никъде в клипа няма и не е имало дете с пистолет. Това е Fake News. В интернет се тиражира лична снимка на някой от екипа, с играчка – пистолет-реквизит, направена зад кулисите, за спомен от този проект. В клипа НЯМА дете с пистолет.

4.) Никъде в кадрите заснети във фоайето на Съдебната Палата няма голи жени. Трите танцьорки са облечени във Full-Body-Suit / трико. Защо трябва тези красиви жени в костюм да бъдат обиждани като “леки жени”? Това е клевета и дискриминация!

Не искам новото ми видео да бъде употребено от определени кръгове в съдебната система, за да разчистват свои лични интереси. Аз съм артист, който е спазил договорът за реализиране на тази продукция, платен е наем и екипа на проекта не е нарушил клаузите по договора. Информацията, че са ни дали разрешение да снимаме “където си поискаме в сградата“, също е fake news.

Категорично заявявам, че в текста на песента няма никакви директни призиви за използване на наркотици. Yerba е енергийна био-напитка от билки, съществуваща във формата на сок, чай, кафе и др.

Реализирането на снимките са договорени от продуцентите на клипа Пламен Митев и Гари Залцман.

Песента се радва на голям интерес в дигиталните платформи. В Spotify от пускането на новата песен до днес има почти 200.000 стриймвания, като 98% от тях са от чужбина. Стриймванията от САЩ само са 120.000. Тези от България са под 2000. Ако има някаква новина около този проект, то това е, че в последните години е нямало български изпълнител, който да има такъв успех в чужбина. Видеото в Youtube също набира скорост, не заради “скандала”, а заради високите качества на песента и видеото, както и модерното звучене, забавната хореография и визулните 3D ефекти.

Следя ситуацията от Лос Анжелис и мога да кажа, че не се притеснявам от проверки, защото съм изпълнил своята част от договора за реализирането на това видео. Надявам се, че изолацията няма да попречи на коректното мислене на българските власти, защото ние артистите правим живота ви по-цветен, по-весел. Няма човек който да не се е разсмял в момента в който всички почват да танцуват “Yerba Dance”

И в заключение ще споделя, че за мен е недопустимо, Висшият Съдебен Съвет на България, на фона на глобалната пандемия и уличени по обществено значими дела по ключови убийства и престъпни схеми, да дискутира вчера с часове един забавен видео клип-cartoon, в жанр Сатира.

Призовавам всеки да изгледа новото ми видео „Yerba“ в YouTube и сам да реши дали е „скандално“ и „обиждащо правосъдната система“ на Р.България. Винаги съм се гордеел с това, че съм Българин, и няма никога да искам да уроня имиджа на която и да е била институция. А който е научил танца, нека се включи в предизвикателството #YerbaChallenge в ТикТок, където заедно с фенове от Индия до Америка тануваме заедно нашия “Yerba Dance”.

С уважение: Алек Сандар