Александър Кашъмов: Политиците не знаят каква съдебна реформа искат

Необходимо е широко обществено обсъждане, смята адвокатът

Политика
09:28 - 22 Юни 2023
1104
Александър Кашъмов: Политиците не знаят каква съдебна реформа искат

Прокурорската колегия предлага да се даде ход на процедурата за избор на нов главен прокурор на България. Точката e част от заседанието на Пленума на ВСС днес.

„Имаме 8 души от Прокурорската колегия, които са решили, че те трябва да изберат главния прокурор. Единствено Атанаска Дишева е заявила публично, че процедурата трябва да е в Пленума на ВСС. Ако има гласуване, налице е мнозинство, което да приеме, че това е легитимният орган", коментира в ефира на "Здравей, България" Силвия Великова.

"Кой ще бъде  изпълняващ длъжността в момента няма фундаментално значение за съдебната реформа, важното е тя да бъде така направена, че да не се допусне да бъде извъртяна на 180 градуса”, коментира политологът Стойчо Стойчев.

„Ясно е, че когато се вземе решение за отстраняване на главен прокурор, не само ВСС, а и в парламента са знаели кой ще бъде следващият”,  коментира още Стойчев.

"Слушали сме десетки записи, в които ни е казвано, къде се взимат тези решения.

„Половината от хората, които избират главния прокурор са от т.н парламентарна квота. Този избор зависи от определени политици", посочи още Силвия Великова. 

„За първи път имаме предсрочно освободен главен прокурор, което показва на тази фигура, че не е всесилна. Това са важни промени и те не са дирижирани, а са резултат от обществения дебат, разбира се, понякога и от битки на политически и други групи”, заяви адвокат Александър Кашъмов.

"В един момент той (Иван Гешев) стигна твърде далече, той прекали по отношение на институции, обществени групи. Това, което се случи е логично, тези, които се съгласиха да се случи, изглежда не искат да се откажат от други удобни шнурове, които теглят куклите в тази област", посочи още той.

"Решенията за това кой да бъде главен прокурор се взимат в тази зала, не в други пространства, но от хора, върху които се упражнява влияние", категоричен е политологът Росен Стоянов. Той посочи още, че съставът на ВСС е с изтекъл мандат и той не би трябвало да взима решение кой да бъде отстранен от поста и кой да заеме неговото място.

„Големият проблем е, че политиците не знаят каква съдебна реформа искат”, посочи адвокат Кашъмов. По думите му е необходимо широко обществено обсъждане.