Александър Морфов празнува с Народния театър на Черна гора

Спектакълът на режисьора "Посещение" отбеляза 70-я юбилей на трупата в Подгорица

Култура
11:33 - 02 Ноември 2023
1725
Александър Морфов празнува с Народния театър на Черна гора

Народният театър на Черна гора отпразнува своя 70-и юбилей с премиерния спектакъл на Александър Морфов „Посещение“. Събитието се състоя на 1 ноември – празника на Народния театър на Черна гора в годината на 70-ия рожден ден на институцията и точно на датата, на която в България се отбелязва Денят на будителите. 

Спектакълът е по мотиви от пиесата „Посещение на старата дама“ на Фридрих Дюренмат. Сценографията е на Никола Тороманов, а музиката в това зрелищно представление е избрана отново от Морфов. 

Възрастна милиардерка се завръща в бедния си роден град, който е напуснала като бременно момиче. Жителите на градчето заживяват на вересия с френски коняк и черен хайвер, но кой ще плати сметката? Трупата на черногорския театър извървява пътя от бравурната комедия до трагичния, фино поднесен разказ за победата на алчността над човещината и любовта. 

Снощи Народният театър в Подгорица бе пълен, свободни места нямаше, а сред зрителите бяха президентът Яков Милатович и неговата съпруга, министри, представители на дипломатическата общност, сред които и българският посланик в Черна гора Стефан Димитров, предава БТА.

Работата по спектакъла е била прекъсната от пандемията, подновена е наскоро и дочака успешната си премиера снощи в Подгорица.