Александър Николов: Въпрос на морал и лоялност е да подам оставка

Няма източени 4 милиарда лева, има платени компенсации на бизнеса, а МЕ, НЕК и БЕХ са погасили заем, твърди енергийният министър

Новини
11:19 - 12 Юни 2022
3989
Александър Николов: Въпрос на морал и лоялност е да подам оставка

Енергийният министър Александър Николов отрече тезата за източване на 4 млрд. лв. каквото твърдение отправи лидерът на ИТН Слави Трифонов, когато обяви, че изтегля министрите от коалиционния кабинет.

Николов също така отрече вмешателство на вицепремиера Асен Василев в политиката на министерството, каквито тези се появиха след разтурването на кабинета.

4-те милиарда лева не са източени и по думите на Николов глаголът "източвам" не е коректен и създава внушения. С тези пари са платени компенсации на бизнеса, а МЕ, НЕК и БЕХ са погасили заем, който е в заварено положение от преждеуправляващите.

"Какво се случва с този заем, не е функция на Министерство на енергетиката."

Александър Николов заяви и че много хора, включително и политици и управляващи, се изказват по темите в енергетиката, като такива обвинения могат да са отправят и към министър Корнелия Нинова, която също е отправяла несъстоятелни искания за сектора и тези, включително и това за форсмажора.

"Трудно се работи в среда, в която стъпват твърде много хора, създават се нереалистични очаквания", анализира Александър Николов.

Каквото и да се е случвало - "всички критики трябва да бъдат отправяни към мен", заяви Николов и увери, че "не е имало проблем с комуникацията, включително и с премиера".

Твърденията на заместника си Данаилов, които самото МЕ опроверга вчера вечерта, Николов обясни с грешна интерпретация, включително и от медиите.

Припомняме, че Данаилов пред "Евронюз" посочи, че МЕ е настоявало за продължаване на разговорите са доставка на природен газ с "Газпром". Днес Александър Николов отхвърли да е имало водени две енергийни политики, по аналогия с твърденията на ИТН за "двете външни политики" на кабинета. По думите на министъра неговият заместник Данаилов не е работил в частта природен газ, която не е неговия ресор. Представени са некоректни детайли по темата. Има ясна позиция на МЕ по темата - тя е диверсификация на енергийните доставки.

Също така Николов потвърди, че няма как в момента да се водят каквото и да е било разговори с "Газпром", които са доказали, че са некоректен партньор и че на тях не може да се разчита. 

Иначе Николов потвърди, че утре, понеделник, смята да подаде официално оставката си като министър на енергетиката. Това е политическо решение, което не смята за нужно да се коментира, тъй като "в парламентарна република решенията се взимат на политическо ниво". Той заяви и че не се е явявал на избори, не е генерирал доверие и обществена подкрепа. Постът, който заема, е изцяло функция на партията "Има такъв народ", тъй като дори не е партиен член, както заяви Николов.

Счита обаче че е въпрос на морал и лоялност да изпълни политическото решение на "Има такъв народ" и лидера му Слави Трифонов.

"Политическото решение е такова и то няма какво да се коментира. Има йерархия и структура." Спускането на решения обаче е част от митология, по думите на Александър Николов, който отрече и от страна на партията да са му налагани решения, които да взима в енергетиката. Отношенията си с Трифонов и "Има такъв народ" Александър Николов резюмира:

"Има ли сме кратки и ясни разговори - направи това, което смяташ, че трябва да се случи и е полезно за хората."

Александър Николов не е получавал предложения да остане на поста си от премиера Кирил Петков, но е получил добра оценка за работата си като министър. Докато няма процедура в НС и гласуване, министерството продължава да функционира по същия начин.

На въпрос има ли "агонията в енергетиката", по аналогия с думите на Слави Трифонов, Александър Николов заяви, че ако се говори за агония, тя би било по-скоро функция от проблеми, натрупани във времето.