Александър Симов пред Lupa.bg: Кога Бетина Жотева се извъртя на 180 градуса?

Актуални новини
13:57 - 02 Октомври 2020
8232
Александър Симов пред Lupa.bg: Кога Бетина Жотева се извъртя на 180 градуса?

След като докладът на ЕК направи още по-тежки констатации за медийната среда у нас изведнъж виждаме, че шефката на СЕМ е прогледнала за нея. Питам се коя от двете версии на Бетина Жотева е вярна – тази, която преди време казваше, че класацията за липсата на свободно слово е абсолютна обида към България, или тази, която признава тежките констатации на Европейската комисия за обвързаностите на медиите с властта. 

Този въпрос зададе пред Lupa.bg Александър Симов от медийната комисия в парламента. По-рано днес Бетина Жотева обяви, че всичко, което пише в доклада на ЕК за медиите, е вярно. "Констатациите на Европейската комисия за състоянието на медийната среда у нас и за липсата на ресурси в Съвета за електронни медии да изпълнява функциите си са напълно верни. Но въпреки многократните призиви и до изпълнителната, и до законодателната власт - няма никаква реакция”, оплака се тя.

Симов обаче припомни, че допреди няколко месеца самата Бетина Жотева съвсем официално изразяваше съмнения в подредбата на "Репортери без граници" и казваше, че не можем да се доверяваме на такива класации.

„За мен изявлението на г-жа Жотева и сегашното й пробуждане за пореден път показва едно: че СЕМ или не трябва да съществува в този си вид - защото към момента той е просто един регистратор на събития - или структурата и предназначението му трябва да бъдат променени, за да може все пак някой да отговаря за свободата на словото у нас!”, коментира още народният представител от БСП.

Според Симов промяната на 180 градуса в позицията на Бетина Жотева се дължи на факта, че тя няма как да тръгне да спори с подобна европейска констатация. „Ние от БСП четири години се опитваме да поставим темата на дискусия в този парламент! И все получавахме отговор – че свободата на словото е работа на самите журналисти”, подчерта депутатът. И добави, че той лично не се доверява докрай на събуждането на Жотева, защото то било само с цел трупане на точки пред медиите.