Александър Томов пред Lupa.bg: Ще направя България №1 до 2030-а

Политика
17:30 - 10 Септември 2021
14897
Александър Томов пред Lupa.bg: Ще направя България №1 до 2030-а

Проф. Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов са кандидатите за президент и вицепрезидент на партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“ за предстоящите президентските избори. Двойката беше представена по-рано днес от партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“ и от движението „Заедно за промяна“. Lupa.bg потърси проф. Томов за повече яснота около изненадващата кандидатура.

- Г-н Томов, издигат ви за президент като алтернатива на настоящия държавен глава. Но вие бяхте активен на протестите миналото лято и подкрепяхте Румен Радев, какво се промени?

- Не подценявам факта, че президентът Румен Радев подкрепи протеста. Но смятам, че когато каза „А“, трябваше да каже и „Б“. Това не стана.

- Какво не каза държавният глава, което обърна мнението ви за него?

- Единението на целия протест, само той можеше да го направи.

- Т.е., упреквате го, не е обединил всички партии и формации под знамената на бунта срещу ГЕРБ?

- Че не опита. Не казвам, че е било лесна задача, но когато кажеш „А“, трябва да кажеш и „Б“. В резултат имаме два провалени парламента, имаме вече 6 месеца управление на Румен Радев. Разбира се, отчитаме всички негови положителни качества и главното, че със сигурност е некорумпиран, за разлика от много други политици на статуквото.

Ние, обаче, предлагаме една цялостна програма за единение, защото се страхуваме за съдбата на страната. Ако това разединение продължи, България може да изпадне в конституционна криза. Това ще се отрази много тежко на икономиката и вече се отразява. Част от инфлацията е породена от това, липсата на закони, липсата на правителство, което да е парламентарно подкрепено, закъснението с внасянето на Плана за устойчивост и възстановяване. Всичко това представлява тежък удар върху българските граждани.

Поради това ние ще излезем, ще ви поканим и вас, с една цялостна програма за политическо единение, което е свързано с икономическа програма и много други неща. Знаете, че още през 2018-а издигнахме Движение „Заедно за промяна“, което съдържаше два елемента – да свалим Борисов и да се обединим. Както виждате, обединение не само че не стана, но парламентите 45-и и 46-и се превърнаха в цирк. Това е основанието в момента да предложим модел за единение и програма, която в крайна сметка да доведе до формирането на стабилно правителство в края на ноември или началото на декември. Това е целта.

- Говорите за единение, но не мислите ли, че вашата кандидатура разкъсва протестния вот и така помагате на ГЕРБ?

- Точно обратното, не смятам, че това е така. Анализите ни показват, че в момента има реална опасност протестният вот да залинее окончателно. Видяхте в последния парламент какво се случи, затова смятаме, че президентските избори ще имат втори тур. Случващото се в 46-я парламент извади на показ противоречията между т.нар. протестни партии, Още повече, че е въпрос на проста математика – ако ИБГНИ и Мая Манолова получат 5%, Христо Иванов – 12%, Слави Трифонов, който рядко участваше в протеста…

- Слави Трифонов не участваше в бунтовете от миналото лято?!

- Да, Тошко Йорданов го виждах 2-3 пъти. Ние участвахме като организатори, затова останахме извън борда, защото чакахме единение, чакахме Радев, Манолова и Христо Иванов да преодолеят егоизма си. В крайна сметка това не се случи и протестът, който беше подкрепян от 65-70 на сто от българите накрая остана с 15-20 процента представителност.

Точно затова сега смятаме, че трябва да се върне духът на протеста, ние ще бъдем една от групите, не искаме да сме сами, искаме единение на всички хора, които желаят промяна в България. Това е призивът ни. Ще има много нови елементи като политика, ние не правим участие срещу Радев или срещу Борисов, правим точно обратното – другата седмица в 16 ч. в хотел „Маринела“ ще видите цялата ни програма.

- Заедно с Лъчезар Аврамов сте представени като основни автори на програми за ускорено икономическо развитие и за реформа в здравеопазването. Бъде по-конкретен, какво точно може да предложите от „Дондуков“ 2 като реална икономическа мярка, защото все пак сме парламентарна република?

- Веднага искам да кажа, че не смятам, че се нуждаем от президентска република. Мисля, че тази Конституция, на която съм един от ключовите автори, е направена много балансирано, много умело. Смятам, че всички президенти след Желю Желев не изпълват институцията с реални действия. Те имат много правомощия, които остават в сянка – и по отношение външна политика, и политиката по сигурността, и икономическата политика. Ние предлагаме 14 стратегически проекта на бъдещото правителство, разбира се, които ще качат темповете на растеж и в крайна сметка ще ни доведат до главната ни цел – да сме авторитети на Балканите, да преодолеем проблем с изоставането от съседните страни.

Голямата ни амбиция е до 2030 година да се превърнем в регионална сила, регионален фактор на Балканите и в Източна Европа. Такава възможност има, тя не е загубена окончателно. Това трябва да доведе до демографско, социално и икономическо издигане на България.

Двамата с Аврамов представляваме голям икономически екип от известни наши и чужди макроикономисти, ще ги представим по-натам, когато всички се върнат в София, и които са в подкрепа на нашата двойка, защото ние сме един екип, може би най-големия интелектуален екип, който някога се е ангажирал политически.

Всичко това предстои, нека да изчакаме какво ГЕРБ ще извади като кандидатура, дали „Да, България“ ще имат свой и влизаме в открита битка. За съжаление, казвам го без да обиждам никого, 46-ото Народно събрание е провал въобще за парламентаризма. За 30 години не помня такъв цирк и такава ниска култура в парламента.

ВИЗИТКА:

Александър Томов завършва висше образование във УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург.

От 1979 г. до 1985 г. е редовен асистент във Висшия икономически институт - София. От 1986 г. е последователно асистент, главен асистент, доцент и професор по политология и политикономия във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Като професор в катедра "Политология" Александър Томов има три основни лекторски курса - по "Сравнителна политикономия", "Държавни регулации в модерните демократични общества" и "Международна политикономия". В рамките на магистърските програми е курсът лекции по "Международна политикономия" (на български и английски език).

Проф. Александър Томов е изнасял лекции в университети и учебни заведения във Великобритания, Австрия, Русия, Гърция, Италия, САЩ и други страни.

Дългогодишен член е на Световната федерация за изследване на бъдещето, а през периода 1992 - 1998 г. е член на нейното ръководство. От 1994 до 1997 г. е директор в Института за проучвания Изток - Запад в Ню Йорк.

През 2015 г. Александър Томов, заедно с група български учени в областта на макроикономиката и финансите, създават "Институт за ново икономическо мислене", по подобие и продължение на този в Ню Йорк и ТНК център в Париж. Основната цел е разработване на авангардни макроикономически анализи, свързани с актуалните световни, регионални и национални икономически и политикономически проблеми и предизвикателства.

В периода декември 2006 - март 2009 г. Александър Томов е председател на надзорния съвет на ЦСКА. Под негово ръководство клубът постига високи успехи - шампионска и суперкупа, и висок точков резултат. По негова инициатива за първи път финансите на клуба са открити, а данъците започват да се изплащат върху целия обем на възнагражденията.