Александър Вучич: Сърбия не е ничия ръка

САЩ
17:08 - 10 Юли 2024
2076
Александър Вучич: Сърбия не е ничия ръка

"Сърбия не е ничия ръка", това заяви президентът на страната Александър Вучич, предаде белградското радио Б92.

С тези думи държавният глава отговори на изказването на бившия генерал от НАТО – американеца Уесли Кларк.

"Ние не сме ничия ръка. Нито руска, нито американска. И никога няма да бъдем. Сърбия не слугува на нито една чужда сила. Тя слугува единствено и само на собствения си народ", заяви Вучич.

По думите на президента държавата му няма териториални претенции към съседните страни.

"Във Вашингтон произвеждат и разпространяват  фалшиви новини. Това обаче ме радва. От САЩ ни нападат, защото завиждат на Република Сърбия заради това, че е силна и независима държава. А не заложничка, каквато тя бе през 1999 г.", добави президентът на западната ни съседка.

"Що се отнася до господин Кларк той остави дълбоки рани на Балканите, незараснали четвърт век след" това, каза още Вучич.

Кларк бе командващ силите на НАТО в Европа по време на операцията на Алианса срещу тогавашна Югославия (сегашните държави Сърбия, Черна гора и Косово) заради терора над албанското население в Косово от 24 март до 10 юни 1999 г. Действията на Пакта доведоха до падането на режима в Белград  на Слободан Милошевич на 5 октомври 2000 г. и до обявяването на независимостта на Черна гора (3 юни 2006 г.) и на Косово (17 февруари 2008 г.).