Александровска болница с акредитация да лекува затлъстяване

1,5 милиона българи са със свръх наднормено тегло

Новини
11:37 - 15 Април 2019
1905
Александровска болница с акредитация да лекува затлъстяване

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) е одобрила кандидатурата на Александровска болница за акредитиран център за лечение на затлъстяването, информира Медиапул. Това ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.

Кандидатурата на Александровска болница е одобрена поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите, за което вече съществува ефективна профилактика и съвременно лечение и високото професионално ниво на специалистите в лечебното заведение.

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) е федерация на професионални асоциации и обединява акредитирани центрове от 34 страни. По схемата EASO COM центровете за лечение на затлъстяването са акредитирани срещу набор от внимателно разработени критерии и в съответствие с приетите европейски стандарти и академични насоки, като кандидатурите се оценяват от работната група за управление на затлъстяването на EASO (OMTF).

По данни на Асоциацията, приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички. В тази връзка, през 2016г. в УМБАЛ “Александровска” бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия.

Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение.