Алексей Навални се разболя от грип в затвора, отказаха му медицинска помощ

Молих се 4 дни за топла вода, обясни руският опозиционер

Русия
20:19 - 11 Януари 2023
1797
Алексей Навални се разболя от грип в затвора, отказаха му медицинска помощ

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който е в затвора от две години, заяви в днес, че страда от симптоми, напомнящи грип, но му е отказан адекватен достъп до медицинска помощ, а поддръжниците му осъдиха това, като опит на Кремъл да го убие бавно, съобщи Франс прес.

Очакваше се днес Навални да участва в три съдебни заседания по видеоконферентна връзка от килията си. На тях се разглеждат жалби срещу ограниченията, наложени му от затворническата администрация.

Навални говори пред съдията и поиска отлагане на тези три изслушвания по здравословни причини.

46-годишният Алексей Навални заяви, че е трябвало да води "жестока битка", за да получи "елементарни лекарства", и че му е била отказана хоспитализация в медицинското отделение на затвора, разположен на 200 км от Москва, предаде БТА.

"Отне ми четири дни, за да получа още малко топла вода", съобщава опозиционният лидер, цитиран от екипа си, като твърди, че има "треска и високо кръвно". Той добави, че администрацията на затвора принуждава негов съкилийник да се движи между медицинското отделение на затвора, което е засегнато от грипна епидемия, и килията му.

Близо 500 руски лекари са подписали петиция, публикувана във Фейсбук, в която призовават Владимир Путин да осигури подходящи грижи за Навални и да спре "тормоза".

В понеделник активистът съобщи, че на 31 декември за десети път е бил изпратен в изолатор за срок от 15 дни, където правата му са още по-ограничени. Основанието за това е, че се измил преди определеното време.