Алексей Трифонов остава шеф на СГС

Общество
14:05 - 30 Юли 2020
1652
Алексей Трифонов остава шеф на СГС

Алексей Трифонов остава председател на Софийския градски съд (СГС). Това е решил днес Върховният административен съд (ВАС) и е отхвърлил жалбата на опонента му за поста Евгени Георгиев, научи „Лекс“.

Решението на ВАС (предстои да бъде публикувано на сайта на съда след обезличаване на личните данни в него) идва след година и половина съдебен спор, свързан най-вече с гражданството на Трифонов. Той беше избран за председател на СГС през ноември 2018 г. с подкрепата на деветима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. За опонента му Евгени Георгиев гласуваха четирима, но след това той обжалва избора.

Основните аргументи на Георгиев бяха, че той е бил подкрепен от общото събрание на СГС, а ВСС дори не е обсъдил становището на съдиите преди да избере Трифонов. Отделно, Георгиев и защитата му изтъкваха пред съда, че Алексей Трифонов е бил предложен за ръководното място от член на Съдийската колегия, а това не е позволено по закон. Друг член на колегията пък не се отвел от гласуването, след като обявил неверни обстоятелства за Георгиев.

В хода на делото обаче спорът се измести към гражданството на Алексей Трифонов, след като през април 2019 г. в публикация на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com, според която Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

След това адвокат Александър Кашъмов, който представлява Евгени Георгиев, поиска от ВАС да изясни въпроса с гражданството на Трифонов.

Съдиите Наталия Марчева, Георги Георгиев (докладчик) и Георги Тодоров изискаха справка от Министерството на правосъдието. И получиха данни, че в регистрите по чл. 38 от Закона за българското гражданство не се откриват данни за лице с имена Алексей Боянов Трифонов, родено на 2 юли 1972 г.

„При тези доказателства относно гражданството на Алексей Боянов Трифонов следва да бъде зачетено отразяването в българските лични документи само българско гражданство. При установеното от фактическа страна се налага извод, че възражението относно гражданството на Алексей Боянов Трифонов е неоснователно, поради което не е налице порок за отмяна на решението на основание липсата на материална предпоставка чл. 162 ЗСВ“, заявява ВАС по този въпрос.

Решението на съда е окончателно.