Алеята на Воев в Борисовата градина събира музиканти и фенове на поета на 21 май

С редица събития ще бъдат отбелязани рожденият ден и 30-та годишнина от кончината на авангардния творец

Култура
11:50 - 16 Май 2022
3050
Алеята на Воев в Борисовата градина събира музиканти и фенове на поета на 21 май

Всяка година на 21 май близки, приятели, колеги и почитатели на поета Димитър Воев отбелязват рождения му ден. Тази година е по-особена – през септември се навършват 30 години от ранната смърт на поета, който си отиде от нас, само на 27 години.

От сега нататък една от главните алеи в Борисовата градина в София ще носи неговото име. Това се случи, след като миналата година се събра подписка по инициатива на над 230 души интелектуалци от цялата страна - университетски преподаватели, писатели, поети, журналисти, артисти, художници, музиканти и безспорни публични фигури. Наскоро Столичният общински съвет прие алея да носи името на Димитър Воев от култовата група „Нова генерация“.

Алеята започва от стадион „Българска армия“, преминава през Лятната сцена на парка, пред детската площадка Слона и сттига до алеята, успоредна на бул. "Цариградско шосе."

Програма на събитието:

- 21-и май (събота) от 16:00 ч. в Борисовата градина, на алеята между Лятната естрада и Детската площадка “Слончето” – Официално обявяване на “Алеята на Воев”;

- 21-и май (събота) от 17:00 ч. в Дом на киното – извънредна прожекция на новия документален филм “ВОЕВ” на младата режисьорка Биляна Кирилова;

- 21-и май (събота) от 18:00 ч., клуб “Маймунарника” в Борисовата градина – Концерт Алея “Нов живот”, с участието на Константин & Никол, Ша-ша, Терпентина, Тонодеро, Bingo Symphony Orchestra, Анимационерите, Абсолютно начинаещи, Ревю. В различни колаборации в концерта ще се включат още - Кирил Маричков, Кольо Гилъна, Ангел Джендема, Любо Малковски, Иван Гатев и др.

На голям екран в клуба ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев. На събитието ще се предлагат книгите “Непрочетено” от Димитър Воев, “Поздрави от мен боговете” и “Цветя от края на 80-те”, както и тениски и дискове на “Нова Генерация” и другите банди. Входът е свободен.