Алфа рисърч: ГЕРБ води пред ПП, ИТН с нова загуба на избиратели

49.5% от хората искат ново правителство в сегашния парламент

Политика
11:04 - 06 Юли 2022
5798
Алфа рисърч: ГЕРБ води пред ПП, ИТН с нова загуба на избиратели

Внезапното оттегляне на министрите на ИТН от Слави Трифонов и последвалата за по-малко от месец каскада от политически събития – свалянето на председателя на парламента Никола Минчев, гласуваният вот на недоверие на правителството, протестите в защита на управлението, свалянето на ветото за започване на преговори на Северна Македония с ЕС, изгонването на 70 дипломати и служители на посолството на Русия, завъртането на парламентарната рулетка с Асен Василев като кандидат за премиер на ПП – изправиха България в де факто предизборна политическа ситуация, която съществено променя динамиката на обществените и електорални нагласи.

Регулярното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 25 юни – 1 юли очертава следните по-съществени тенденции:

Сближаване на електоралната подкрепа между ПП и ГЕРБ.

Мобилизацията на симпатизантите на Продължаваме промяната, като реакция най-вече срещу свалянето на Никола Минчев от председателския пост и в последствие - на правителството, води до преодоляване на регистрирания в предишни проучвания спад в подкрепата й и частично възвръщане на позиции. С ръст от 2 пункта спрямо април и 20.2% потенциален вот, ПП остава на малко над процент след ГЕРБ (21.5%). ПП постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Предизвикалата политическата криза ИТН бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под парламентарната черта (3.3%).

Възраждане спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – ПП, която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев. Партията на  Костадинов остава с 8% подкрепа.

Умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна. “Български възход“ стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и Възраждане.

Демократична България също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което й осигурява 7.1% потенциален вот.

Силно поляризирано обществено мнение между опцията „ново правителство в сегашния парламент“ (49.5%) и предсрочни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания, са „за“ сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии - „за“ предсрочни избори.