Алфа Ромео напуска Формула 1

Спорт
12:27 - 01 Декември 2023
2740
Алфа Ромео напуска Формула 1

Вече е почти сигурно, че Алфа Ромео ще напусне Формула 1, тъй като ангажиментът на италианската марка като основен спонсор на Заубер приключи с Гран При на Абу Даби, а преговорите с Хаас са стигнали до задънена улица и шансовете да приключат успешно са нищожни.

Около Гран При на Монако се появиха слухове, че Алфа Ромео преговаря с Хаас, като идеята беше италианците да ребрандират моторите Ферари, които използва тимът и така Алфа Ромео да остане в спорта като “доставчик” на задвижващи системи.

От Алфа Ромео заявиха, че до края на лятото трябва да има яснота за бъдещето им във Формула 1, но вече е декември, а това все още не се е случило.

През 2019 година Алфа Ромео се споразумя със Заубер да стане основен спонсор на тима от Хинвил с правото да промени името му и това се оказа изгодна сделка, тъй като се твърди, че не е била особено скъпа. А част от феновете на Формула 1 повярваха, че Алфа Ромео наистина има собствен тим в световния шампионат.

Преговорите с Хаас бяха логична стъпка, но основният проблем се оказа цената. Интересът към Формула 1 расте, а заедно с това идват все повече спонсори, които са готови да плащат повече пари, за да са в спорта. И това важи дори и за опашкарите като Хаас. Тимът вече си осигури основен спонсор в лицето на MoneyGram и евентуалното спонсорство от страна на Алфа Ромео не е жизненоважно. Италианците се надяват на сделка, сходна с тази на Заубер, но явно не могат да я постигнат на подобна цена.

Най-вероятно Алфа Ромео ще напусне Формула 1, но все още няма яснота накъде ще се насочи и дали изобщо ще финансира някаква състезателна програма.